Bruk mobiltelefonen lovlig i bilen

Benytter du deg av handsfree i bilen, unngår du oppmerksomhet fra politiet.

Benytter du deg av handsfree i bilen, unngår du oppmerksomhet fra politiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vet du egentlig hvordan reglene for bruk av mobiltelefon i bil er?

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er nøyaktig 13 år siden Samferdselsdepartementet innførte mobilforbud under kjøring med bil. Politiet og Utrykningspolitiet (UP)  har tatt utallige mange bilførere for brudd på de norske forskriftene.

Rundt 20.000 sjåfører blir årlig ilagt forelegg for bruk av mobiltelefon.

Om du bryter disse reglene, kan det koste deg hele 1.300 kroner.

Kan bruke mobiltelefonen lovlig i bilen

Men er du av en eller annen grunn nødt til å benytte deg av telefonen, finnes det regler du kan følge for å bruke mobiltelefonen lovlig i bilen.

I forskriftene som ble vedtatt i 2000, står det at mobiltelefonen kan benyttes om den er plassert i en holder som er forsvarlig plassert.

Det vil si at holderen skal være montert i umiddelbar nærhet av rattet, og så nær førers ordinære synsfelt under kjøring som praktisk mulig.

Handsfree-salget har sunket kraftig

Dette vil si at man kan benytte seg av mobilholdere, handsfree -og bluetooth-løsninger. De aller fleste bileiere benyttet seg tidligere av handsfree og mobiltelefoner. Nå har salget av dette dabbet av.

– I dag har de fleste nye biler innebygde mobiltelefoner eller bluetooth-løsninger integrert i bilen. Nysalg av monteringssett er ganske innsnevret nå, sier daglig leder Jan Harald Sjue ved Telehuset.

– Vi leverer dette utstyret kun et par ganger i året, legger Sjue til.

Han forteller videre at de nå selger mer bluetooth-produkter til mobiler.

– Dette er produkter enhver burde ta seg råd til å kjøpe. Det finnes ørepropper eller ørebøyler, hodebøyler eller løsninger til å feste på solskjermen i bilen, da med bluetooth, forteller Sjue til Kjør.

Disse produktene koster mellom et par hundre kroner og en tusenlapp.

– Kvinnelige sjåfører er de verste

Bruk av mobiltelefon i bil har forårsaket mange trafikkulykker de siste ti årene, og det er ikke bare politiet som er oppgitt over «mobil-sjåførene».

– Jeg blir oppgitt når jeg ser alle som sitter med mobilen i hånden mens de kjører. Jeg synes det er skremmende mange, spesielt kvinnelige sjåfører, som ikke koster på seg en «propp i øret».

Han legger til at det er ofte denne gruppen som kjører med barn i bilen.

Om du noen gang skulle forårsake en trafikkulykke på grunn av at du bruker mobiltelefon i bil, kan det koste deg flere titalls tusen kroner.

Avkorting

Forsikringsselskapene kan avkorte forsikringen din med 15-30 prosent.

Sjue ved Telehuset kommer med følgende tips til alle bilsjåfører.

– Har du en du er glad i som ikke bruker handsfree i bilen? La din neste gave være nettopp disse produktene, oppfordrer Sjue til Kjør.

Artikkeltags