– Ofte blir det billigere å reparere skader i Tyskland, sier bilforhandler Harald «Auto» Røed Gundersen.


Hans firma H.A.S. Auto i Horten sender årlig 20-30 biler til Tyskland for reparasjon av både kollisjonsskader og tekniske skader.

Fikk tips fra bransjekjenner

– Det begynte for fem-seks år siden etter tips fra en som kjente bransjen. Forsikringsselskap fikk mindre regninger, og i gitte tilfeller ble det også billigere for kundene. Forsikringsselskapene ser på dette om en vinn/vinn-situasjon, sier Gundersen.


Han tror antallet reparasjonsoppdrag til Tyskland vil øke. HAS Auto har avtaler med flere verksteder i Kiel-området, hvor de også importerer biler fra. Firmaet har fem ansatte og omsetter ca. 200 biler i året. Omsetningen vil i år være på rundt 40 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ferie er bobil

Sparte 10.000 kroner

– Det koster et par-tre tusen kroner å frakte en bil ned. Når vi kan halvere verkstedregningen, er det god forretning, konkluderer Gundersen.

Nylig skal en HAS-kunde ha spart over 10.000 kroner på å få utført en større reparasjon i Tyskland.


– Kunden var fortvilet etter beskjed fra merkeverkstedet om en kostnad på 25.000 kroner. Vi fraktet bilen nedover, fikk skiftet den aktuelle delen og i tillegg utført en storservice, for bortimot halvparten av prisen merkeverkstedet skulle ha, forteller Harald Gundersen.


En taxi levert av HAS Auto skal nylig ha fått beskjed om en kritisk feil i maskineriet til oppunder 40.000 kroner


– Vi kjørte den til Kiel og fikk utført jobben til 11.000 kroner, sier bilforhandleren.

Åpnet eget verksted

– Slik knytter vi kunden bedre til oss, ved at vi har en servicegrad langt utover det som er vanlig, og kunden sparer penger. Det er bedre for begge, konkluderer Harald Gundersen.


HAS Auto startet på 90-tallet med bilsalg og verksted. For halvannet år siden åpnet de eget verksted i Storgata, etter flere år med avtaler med andre verksteder.

– Vi er små, men vi får gjort det meste, sier Harald Gundersen om verkstedet HAS Auto driver.


– Og det er bedre enn være kunde hos andre verksteder. Jeg fikk nok av å måtte reklamere på dårlig utført arbeid. Jeg er veldig nøye på slikt altså, «ordnung muss sein».


Den høyvokste mannen ler bak skrivebordet. Virksomheten gir ham over 100 reisedøgn i året og en åpen og direkte stil. Mobilen ringer, han slår rett over på tysk, intervjuet vil nok ta en halvtime til, før han ringer tilbake.

LES OGSÅ: Åtte av ti kjører med feil lufttrykk


– Jeg vet nok hva noen sier om meg: «To meter bråk i Storgata», ler han.

– Nedlatende holdning til kundene

Auto-Gundersen brenner for god service.


– Jeg er bilkunde selv. Jeg vet hvordan jeg ikke vil ha det, sier han og trekker pusten helt ned i magen:
– Det er mye bra folk i bilbransjen, men de blir styrt av dresskledde herrer i andre etasje som også skal tjene penger. Jeg skjønner det, men Norge har snart ikke råd til det, vi er så dyre at vi må søke andre alternativer.


– Norske verksteder er for dyre?


– Det skal jeg ikke si bastant, men jeg har hørt om verksted-timepriser på 1.600 kroner. Hadde servicenivået stått i stil, skulle jeg ikke sagt noe. Dessverre er det for mange som har en nedlatende holdning til kundene sine, synes Gundersen.

Ble tatt seriøst imot

Noen kunder skal ha kommet til HAS Auto etter et ublidt møte med en merkeforhandler.

– Hvis merkeforhandleren gidder å gjøre en innsats og ikke er så opphengt i hvem som har importert bilen, så er det en del garantier som kommer kundene til gode, men det krever litt mer jobb. Jeg etterlyser vel en litt mer positiv holdning til sluttkunden. Vi burde alle sammen, uavhengige og merkeforhandlere, verne om merkevaren kunden kommer med. Med høyere servicegrad kan det godt hende folk er villige til å betale 1.600 kroner for timen, sier Harald Røed Gundersen.

Han bruker historien om hvordan han etablerte serviceavtaler med verkstedene i Tyskland som prakteksempel på kundebehandling.


– Jeg dro nedover, banket på og ba om å få snakke med servicesjefen. Jeg hadde fått firmaattesten vår oversatt til tysk, la fram den og passet mitt: «Her er vi, bare et lite verksted i Norge, vi trenger større kapasitet». Og vi ble tatt imot som en seriøs aktør. Vi har nå et fantastisk samarbeid med fem-seks merkeforhandlere, forteller Harald Røed Gundersen.
 

LES FLERE KJØR-SAKER HER


HAS Auto selger mest Mercedes-Benz, VW, Audi og BMW. Verksted-avtalene deres omfatter også Toyota og Porsche.

– Kjenner til noen tilfeller

– Kostnader kan definitivt være en årsak til å sende en skadebil til utlandet for reparasjon.
Det sier informasjonssjef Jon Berge i If forsikring til Gjengangeren.


– Vi kjenner vel til noen tilfeller der det har nødvendig, uten at jeg har gått så dypt inn i det. I hovedsak repareres skadebilene her i landet, legger han til.


Forsikringsselskapet har avtaler med godkjente verksteder som må være sertifiserte for å møte kravene som stilles til moderne biler om blant annet kollisjonssikkerhet.


– Det blir mer og mer avansert å utbedre skader på biler, sier Jon Berge.