Det er mange grunner til at folk søker et større nettverk og venner. Det kan være innflyttere til Sandefjord som har flyttet fra nettverket sitt, nyskilte som opplevde at felles venner ble med den andre parten, arbeidsledige og uføretrygdede som kjeder seg på dagtid fordi vennene er på jobb, de som sliter med sosiale ferdigheter eller sosial angst, og eldre som har dårlig mobilitet og ikke har familie rundt seg, for å nevne noen.

Stort samfunnsproblem

Enkelte ganger hører vi om ensomme som står fram i sosiale medier og søker noen å være sammen med – særlig i juletiden. Mental Helses nettside sidetmedord.no er full av annonser fra enkeltpersoner som søker venner – året rundt. Det er altså velkjent at det er mange som søker venner og nettverk uten alltid å få det til.

Frivilligsentralen har en besøkstjeneste - Problemet er at de ensomme melder seg ikke, forteller Elisabeth Fevang, leder av Frivilligsentralen i Sandefjord. Ikke alle vet om tilbudet, samt at det oppleves som stigmatiserende for enkelte å si at de føler seg ensomme. - Vi vet ikke hvordan vi kan nå dem, fortsetter hun.

Besøksvenner passer ikke for alle. Mange føler at deres situasjon ikke er alvorlig nok til å få besøksvenn. Andre opplever kanskje at det er venner og nettverk som er savnet og en besøksvenn er ikke et tilstrekkelig substitutt. Noen er kanskje flaue for bosituasjon sin og ønsker ikke folk på besøk. Andre er kanskje engstelige for de sosiale forventningene som stilles for å få en besøksvenn på besøk. Noen føler kanskje at kake og kaffe er obligatorisk, og når de ikke har det tilgjengelig føler de at de ikke kan ha folk på besøk. - Besøksvenner kan også brukes som følgesvenn til kafé eller konserter. Det gjelder å matche brukeren med besøksvennen, forklarer Fevang, og legger til at besøkstjenesten er for alle som vil ha en besøksvenn uansett alder.


Frivilligsentralen åpner dørene

Onsdagene 15. og 22. januar kl.1800 stiller Frivilligsentralen med kaffe og mingleplass for de som ønsker seg et større kontaktnett og venner. Primært er disse samlingene for selvgående mennesker som har sosiale ferdigheter til å skaffe seg venner selv, men mangler arenaer å treffe folk. Men Frivilligsentralen lukker ikke døren for noen. Her kan alle komme innom for en prat. Noen ganger henvises de videre til selvhjelpsgrupper som AngstRingen, samt Optimisten dagsenter for psykisk syke. Andre ganger er det besøksvenn som er midt i blinken, og de fører seg opp og blir oppringt av Frivilligsentralen. Andre ganger igjen er det kaféen til Røde Kors som passer best. Det gjelder å vite hva som eksisterer. Sandefjord Kommune har også en kjempefin nettside med opplisting av kontaktpersoner for lag og foreninger i Sandefjord. Det er et bredt spekter av aktiviteter og foreningsarbeid man kan involvere seg i for å få bredere kontaktnett og venner.

-Vil få til det samme i Horten

Stig Dyrdal (50) er elektronikkingeniør i Horten. - Jeg var så å si gift med jobben over lang tid og det gikk utover nettverket. Nå har jeg ny jobb med normal arbeidstid og da melder det sosiale behovet seg. Han hevder å være litt nerd med dertil interesser som å være i småflymiljøet på Østlandet. - Jeg møtte initiativtaker på Møteplassen på nettet, og ønsker å få det til det samme i Horten etter hvert som jeg får den nye jobben mer i fingerspissene, fortsetter han.

Svein Inge Harkestad (53) er utdannet malermester og jobber deltid som maler i Sandefjord. - Jeg vil finne andre med samme interesser og kan tenke meg noen å gå på gallerier og progressive rockekonserter med. Svein Inge flyttet til Sandefjord fra Drammen. – Nettverket mitt ble igjen i Drammen. Jeg jobber deltid og er ferdig på jobb rundt 1200-1300. Da melder det sosiale behovet seg, forklarer han. – Jeg var på nettsidene til Sandefjord Kommune og fant noe som fanget min interesse: miniatyrskyting. Men jeg trenger skyss til og fra Kodal, legger han til.

Stig og Svein Inge fikk kontakt. De har felles musikksmak i Susanne Sundfør. Hvis det blir konsert i området, drar de sammen. Flyinteresse har de begge og de vurderer å dra på Dakota-tur på vårparten.
-Det gjelder å finne match av interesser, og det blir spennende hvis det kommer enda flere, avslutter Svein Inge.