Gigantverk skal pryde Sandefjord

Dette er et bestillings-verk Svendsen har laget for sosialøko-nomisk institutt på Universitetet i Bergen. Akryl på lerret.

Dette er et bestillings-verk Svendsen har laget for sosialøko-nomisk institutt på Universitetet i Bergen. Akryl på lerret.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Går alt etter planen, kommer det et nytt landemerke til byen sammen med sommeren.

DEL

Det skal kunstneren Rune J. Svendsen sørge for, og anledningen er prosjektet «Kunstpinse», som Sandefjords Blad tidligere har omtalt. Det handler i korte trekk om en allaktivitetspinse som skal foregå i rektangelet Park Hotel, Kurbadet, havneområdet og området rundt ferjeterminalen og Pollen.

Flere større næringslivsaktører og foreninger har allerede tegnet seg for et forpliktende samarbeid.

400 kvadratmeter

Svendsen, som opprinnelig er fra Sandefjord, skal i forbindelse med «Kunstpinse» holde en duoutstilling sammen med Lise Kvalheim i Sandefjord kunstforening. Arrangørene tenkte at med Svendsen på plass i byen, og et ledig 400 kvadratmeter stort lerret i form av en murvegg, måtte det gjøres noe.

Svendsen som tidligere har jobbet mye med store uttrykk og graffitikunst ble spurt om å klekke ut en idé om hva som kunne gjøres med den nakne og høyst iøynefallende veggen på tomta i Museumsgata 3, der det tidligere sto en Esso-stasjon.

Fanger sjela

Svendsens svar har blitt til prosjektet «Blåskjela».

– I forarbeidene har jeg lagt vekt på lokal historikk og selvfølelse, og målet er å styrke denne og gjerne tilføre ny dybde, sier kunstneren, som siden midten av 1990-tallet har bodd og hatt sitt virke i Bergen.

Kunstneren innrømmer at selv om han i dag stort sett jobber som billedkunstner, så er det en slags våt drøm å få 400 kvadratmeter blank mur i hendene.

– Det er klart jeg har kjempelyst til dette. Her er det rett og slett snakk om å skape et landemerke som vil bli husket – uansett hvor lenge det blir stående, sier han.

Fikk ja

Svendsen og «Kunstpinse» har allerede fått ja fra huseier Thomas Beck og overarkitekt i Sandefjord kommune, Tone Refsahl til å gjennomføre prosjektet.

Ifølge kunstneren gjenstår det bare en formell godkjenning fra fylkesveikontoret, men han er langt fra bekymret for et nei.

– Når folk blir eksponert for ordet graffiti tenker mange tilgrising, tagging og ulovlig framferd, men skissen jeg har laget viser tydelig at jeg skal lage noe der søkelyset er satt på ren og harmonisk estetikk, sier han.

Foreløpig ønsker han ikke å trykke skissen i avisa, men viser et grundig utkast til Sandefjords Blad, som ser at kunstneren uten tvil har tatt høyde for å formidle byens egenart og historie i utformingen av motivet.

– Passasjerene på Strömstadferja kommer til å strekke hals når de seiler inn fjorden, smiler Svendsen.

Prosjektets foreløpige kostnadsramme ligger på omkring 130.000 kroner og initiativtakerne regner med og forventer bred støtte fra næringslivet og politikerne til det spektakulære prosjektet.


 


 


(Arkivartikkel fra 26.11.2009)

Artikkeltags