I begynnelsen av oktober skjedde det som Bjørn Tore Johannessen egentlig ikke trodde gikk an – noen hadde vært frekke nok til å stjele familiens båt midt på lyse dagen på et område der mange ferdes.
Fordi han ikke kom gjennom på telefonen da han ringte politiet, leverte han anmeldelsen på nett, men fryktet at båten var tapt fordi han ikke fikk tak i politiet, slik at de kunne starte å lete med én gang.
Han tok grep selv, etterlyste båten via Facebook, og nå har saken fått en avslutning.

Her har noen stukket av med en båt midt på lyse dagen: – Ganske frekt
Tatt på fersken
For i Kragerø ble tre «glade gutter», som Johannessen kaller dem, observert da de skulle fylle drivstoff.
– Han som jobbet der, reagerte da han så at dashbordet var skrudd ut, så han ringte politiet. Og så var det en politibetjent som syntes det hørtes interessant ut, og tok tak i det, forteller Johannessen.
Dermed ble tre menn fra Larvik tatt på fersken. De tre er kjenninger av politiet og er nå siktet i saken.
– Hadde jeg ikke delt dette på Facebook, hadde jeg ikke fått den tilbake. Og det var god innsats av dem som gadd å komme og ta dem på fersk gjerning, sier han om politiets innsats på stedet.
LES OGSÅ: Tyver stjal utstyr for opp imot en halv million: – Det er egentlig bare trist
Hadde «flyttet inn»
Videre forteller Bjørn Tore Johannessen at mennene tydeligvis hadde vært på rundtur, og forteller at mye var ødelagt. Det verste er motoren og skroget, for skroget lar seg ikke tilbakestille til original stand. Vestene om bord var borte, det samme var lanternene, pluss litt annet de hadde laget krøll med mens de var om bord.
Da han kom for å hente båten sin i Kragerø fant han både klær og tomme ølbokser om bord.
– Så det var tydelig at de hadde overnattet der. De var visst ikke fornøyd med stereoanlegget, for det hadde de byttet ut, sier han lakonisk.
Nå er altså båten tilbake i Larvik. Så gjenstår bare å taksere skadene.
LES OGSÅ: Signe Mary fikk en lei opplevelse: – Tenk å gjøre seg til kjeltring for så lite
Kommer ikke overvåking
Det er Fritzøe Eiendom som eier har ansvaret for bryggene og plassene der.
– Hva tenker dere om å installere kameraer her?
– Det har vi ingen planer om, sier salgs- og markedssjef Hedda Johannessen i Fritzøe Eiendom, og begrunner det med at dette er båtplasser som er svært godt eksponert. Det bor mange på Fritzøe Brygge, det er butikker og restauranter her, og det mange som går forbi.
– Dessuten har vi opplevd lite tyveri og hærverk på området og ser derfor ikke på dette som en stort behov.
Så strengt er det med kameraovervåking:
Ifølge Lovdata er det ikke bare-bare å installere kameraer på plasser der mange ferdes, og det vises til tidligere avgørelser gjort av Datatilsynet.
Dette er et eksempel på overvåking av offentlig plass som det ble slått hardt ned på:
25. mars 2021 ble et selskap ilagt et gebyr på 150 000 kr for kameraovervåking av Rognan sentrum med direkteoverføring til internett. Formålet var å gi innbyggerne et servicetilbud. I tillegg fungerte kameraet som en trygghet for innbyggerne, siden opptak kunne utleveres til politiet.
Selv om kameraet stod for langt unna til å identifisere enkeltpersoner, utgjorde kameraovervåkningen likevel en behandling av personopplysninger, ettersom man kunne kjenne igjen biler, klær og andre karakteristikker.
Datatilsynet la til grunn at det var tvilsomt om kameraovervåkningen hadde noe berettiget formål. I Det europeiske personvernrådets retningslinjer for kameraovervåkning er det riktignok lagt til grunn at beskyttelse mot tyveri, vandalisme og kriminelle handlinger kan utgjøre en berettiget interesse. Dette forutsetter imidlertid at virksomheten påviser at faren er reell, og ikke kun basert på spekulasjon.
Etter Datatilsynets vurdering var det uklart om det forelå noen reell fare for kriminelle handlinger der kameraet var plassert. Datatilsynet vurderte det også slik at kameraovervåkningen kunne ha vært utformet på mindre personverninngripende måter, for eksempel ved å begrense overvåkningen til tider av døgnet hvor kriminelle handlinger typisk skjer.
Det var derfor tvilsomt om overvåkningen oppfylte kravet om nødvendighet. Datatilsynet uttalte videre at de overvåkedes personvern uansett gikk klart foran interessen i å tilby et servicetilbud til innbyggerne.
Kilde: Lovdata