Daghus, natthus, Olga Tokarczuk, Oversatt av Julia Wiedlocha, Gyldendal 2021

Romanen består av mange kortere fragmenter, nesten som en novellesamling. Vi treffer flere ulike mennesker som bor i en landsby ved den polsk-tsjekkiske grensen. Vi leser blant annet om en mann som ufrivillig overtar gården etter sine foreldre, og om en kvinne som i drømme ser sin drømmemann, hva han heter og hvor han bor, men når hun oppsøker ham så slutter det brått med ganske dårlig sex.. Sopp er også et stort tema i boka, sopp som lukter og smaker godt, og sopp som dreper. Vi får blant annet en oppskrift på en vidunderlig soppstuing til å nyte, og én til å dø av.

How to raise an elephant, Alexander McCall, Little Brown, London 2020

Hvem vil ikke være et bedre menneske? Alexander McCall's bøker bidrar uten tvil til å gjøre både verden og oss selv bedre. De oser av kjærlighet til Africa, Botswana, og til alle levende vesener. I Afrika sier man at det trengs en hel landsby til å oppdra et barn, men hva skal til for å redde en babyelefant? Vi er vitner til en spennende sak med dobbel bunn: hva skal man svare når en fjern slektning spør om penger, og hva gjør man med en liten foreldreløs elefant på rømmen. Det er kun Precious Ramotswe, som kan finne ut av slike vanskelige saker, på sitt eget uforlignelige vis.

Stoner, John Williams, oversatt av John Erik Bøe Lindgren, Cappelen Damm 2014

Boka ble først bestselger i Europa, oppdaget og oversatt av Anna Gavalda, 50 år etter utgivelsen i USA. Det er kanskje ikke så rart. Hovedpersonen er en stille, ensom og hardt arbeidende professor i engelsk, avvist av sin egen familie, som kommer til en blindvei i sin karriere, dør og blir glemt – med andre ord ingen suksess, snarere en fiasko, i en anti-Gatsby stil. Drevet til det ytterste, synker Stoner mer og mer inn i seg selv, og hans smerte oppleves som ekte. Det eneste beviset på hans eksistens er et uferdig bokmanuskript donert til det lokale biblioteket.

Vil du har flere tips? Se her.