Gå til sidens hovedinnhold

Bokanbefalinger: – Boka ga meg mer forståelse og empati. Sånne bøker trenger vi!

Chantal Søgaard ved Sandefjord bibliotek anbefaler tre bøker for voksne.

Kanskje du burde snakke med noen av Lori Gottlieb, oversatt av Lene Stokseth, Tiden forlag, 2020

Psykologen Lori snakker hver dag med mennesker som av ulike årsaker trenger hennes hjelp. En dag blir Lori selv utsatt for en traumatisk opplevelse, og hva er vel da mer naturlig enn at hun oppsøker psykolog? Med varme og innlevelse flettes Loris egen selvransakende reise sammen med historiene til klientene hennes. Resultatet er et tankevekkende manifest over hvor skjørt, fint, komplekst og rørende livet kan være. Denne velskrevne boka ga meg både tårer og latter. Aller helst skulle den vært mye lenger.

Mamma er trygda av Mímir Kristjánsson, Kagge forlag, 2020

Hvem er egentlig naverne, trygdebeistet, de som forsyner seg for grådig av fellesskapet? Hva skjer når denne karakteristikken liksom skal passe moren din som har jobba hardt hele livet, blitt syk og stadig blitt dytta lenger ned på samfunnsstigen. – Kan du ikke skrive en bok om meg, spør moren. Mímir ler først av morens tåpelige forslag, men jeg ler ikke. Jeg er dypt takknemlig for at den ble skrevet, boka var med meg i bevisstheten lenge etter siste side var lest. Den balanserer perfekt mellom det politiske budskapet og den personlige beretningen. Boka ga meg mer forståelse og empati. Sånne bøker trenger vi!

Beviset av Agota Kristof, oversatt av Willy Flock, Cappelen Damm, 2020

Den følelsen, når en av de beste bøkene du har lest, viser seg å være første boka i en trilogi! «Beviset» fortsetter der «Tvillingene» slapp. Nå følger vi den ene broren Lukas i det samme absurde universet, men med nye utfordringer, noen nye karakterer og noen nye svar. Til sammen er de to første bøkene helt enestående, storslått litteratur. De likner ikke noe annet jeg har lest. Det blir aldri kjedelig og jeg vil bare ha mer, mer, mer. Og selvfølgelig er det en skikkelig cliffhanger på siste side, akkurat som i den første. Kan nesten ikke vente til bok tre!

Flere boktips finner du her

Kommentarer til denne saken