Gå til sidens hovedinnhold

Bøker om det mellommenneskelige

Beatrice Tessmer ved Sandefjordbibliotekene har skrevet bokomtaler av tre menneskenære og livsskildrende bøker.

De små dyder av Natalia Ginzburg, oversatt av Agnete Vossgård, Forlaget Oktober, 2021

Natalia Ginzburg bruker klare ord istedenfor en pompøs retorikk. Hennes litterære minimalisme er ekstremt enkelt, men likevel skjer det veldig mye mellom linjene. I De små dyder skriver hun om hverdagssituasjoner eller det som skjer mellom mennesker, men hun beskriver det egentlig ikke – hun lar folk handle og snakke. Det er en samling med fortellinger om store og små hendelser – å lete etter en leilighet, oppdra barn, alderdom, kollektivt liv, ekteskap m.m. Hun begrenser seg til det hun har opplevd og lar de store historiske begivenhetene stå i bakgrunnen. Anbefales!


De uadskillelige av Simone de Beauvoir, oversatt av Gøril Eldøen, Pax forlag, 2021

Det er en tidligere upublisert autobiografisk roman, lidenskapelig og tragisk, om opprøret av to unge kvinner: Sylvie og Andrée er uatskillelige venner og vokser opp sammen. De kjemper mot den kvelende konformismen i et borgerlig samfunn der kyss før ekteskapet og frie tanker er forbudt for kvinner. De kjenner ingen tabuer og snakker sammen om alt: politikk, religion, litteratur og gutter. Sylvie beundrer Andrée: hun virker så uavhengig – og likevel kan hun ikke frigjøre seg av den «dydige» familien sin. skiller Andrée fra gutten hun elsker. Sylvie vil hjelpe venninnen sin. Men hvordan? Og hvordan skal hun forklare Andrée at hun også elsker i henne?


Kvinner uten menn av Shahrnush Parsipur, oversatt av Nina Zandjani, Heinesen forlag, 2020

Boken inneholder femten korte kapitler som handler om skjebnen til 5 iranske kvinner fra 1950-tallet. Historiene deres fortelles med stor letthet, dybde og noen ganger fantastiske vendinger. Disse kvinnene flykter fra sine tøffe og ulykkelige liv ut til et hus på landet. De lever sammen, forteller historiene sine til hverandre, leger sår, støtter hverandre. Etter en tid går alle hver sin vei igjen. Livet og døden fortsetter. Den iranske regjeringen forbød denne boken. Forfatteren ble flere ganger dømt til fengselsstraff. Hun forlot landet pga. manglende perspektiv for et liv som forfatter og lever i dag i USA.

Kommentarer til denne saken