Gå til sidens hovedinnhold

Boktips: – En bok med stemning av både sinne og sårhet, men også mye humor

Bibliotekar Elin Fjellheim ved Andebu bibliotek gir deg tips om tre norske samtidsromaner om familierelasjoner og om å føle på en utilstrekkelighet.

Lavterskeltilbud av Jens M. Johansson, Tiden Norsk Forlag, Oslo, 2019

Adam er 46 år, gift med Iris og far til Emma. Som student var Adam politisk aktiv i Rød ungdom, men nå har engasjementet dalt, kona har vært utro og Adam har falt inn i en passiv rolle i livet hvor han føler seg som en utilstrekkelig og på leting etter sin egen identitet og tilhørighet. «Han var akkurat det han ville være. Han var førtiseks, og han var jævlig forbanna». Han får tildelt et stort stipend på 700.000 kr for å skrive en bok om arbeiderklassen, og engasjementet hans begynner å våkne igjen. «Lavterskeltilbud» er en bok med stemning av både sinne og sårhet, men også mye humor.

Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen, Tiden, Oslo, 2016

«Så blir de stående, disse tre: mor, far og barnet. Men størst av alt er barnet». Karen, som i en hektisk hverdag har etablert seg med mann, barn og hus, har ikke tatt seg tid til så mye annet. Hverdagen blir vanskeligere, og hun flytter fra mannen. «Vær snill med dyrene» er en sår bok om livet etter et samlivsbrudd og en barnefordelingssak. Karen tviler på sine egne omsorgsevner som mor når hun bare har Anna hos seg på deltid, og hun sammenligner seg med dyrs omsorgsevner og løsrivelse fra sitt avkom. Dette er en bok om savn, sorg og sinne, men også med et håp om å tilpasse seg.

Voksne mennesker av Marie Aubert, Oktober, Oslo, 2019

Søstrene Ida og Marthe har blitt voksne og ønsker seg barn. Men mens lillesøster Marthe annonserer at hun endelig har blitt gravid, så er Ida 40 år og singel, på vei til en fertilitetsklinikk for å fryse ned egg og har mange kortvarige forhold til menn som verken er single eller interessante. Hun føler seg satt i skyggen av søsteren med en sår håpløshet av mangel på kjærlighet og en skadefryd når lillesøsteren mislykkes med noe. Ida er litt rotløs og føler på presset om hvordan livet skal være og hvordan man skal oppføre seg når man er 40. Dette er en sår bok om vanskelige følelser og familierelasjoner.

Flere tips til gode bøker fra bibliotekene HER.

Kommentarer til denne saken