Gå til sidens hovedinnhold

Boktips: En fin fortelling om å være annerledes

Veslemøy Grinde ved Sandefjord bibliotek har skrevet bokomtalene.

Døgnåpent, Sakaya Murata, Oversatt av Magne Tørring, Font forlag, 2020

Keiko er 36 år og har i 18 år jobbet på timebasis i en døgnåpen kiosk i Tokyo. Ansatte har kommet og gått men Keiko har aldri vurdert å slutte. Helt siden hun var barn har hun følt seg annerledes og forstår ikke de sosiale kodene. Men i kiosken er reglene tydelige og forutsigbare og hun får anerkjennelse fra kunder og kolleger. Keiko merker at familie og venner forventer at hun også skal få seg fast jobb og kjæreste. Og en dag åpner det seg en mulighet for forandring. Men er det hun egentlig ønsker? En fin fortelling om å være annerledes og ikke nødvendigvis ønske seg det samme av livet som «alle» andre.

Pappas runer, Marte Spurkland, Cappelen Damm 2019

Martes pappa er språkforsker og spesialist på runer. Så får han kreft i hjernen, en sykdom med dårlige prognoser. Når han blir syk har han et bokprosjekt på gang og Marte foreslår at de skal skrive boka sammen. Men han rekker det ikke og hun må fullføre alene. Det har blitt en særdeles velskrevet bok. Om oppveksten med en snill og litt annerledes pappa, men også om å være pårørende ved alvorlig sykdom. Da hun var yngre var Marte ofte flau over farens interesse, ferier ble ofte brukt til jakt på runer når klassekamerater dro til Syden. Fagstoff om runer får har fått mye plass i boka, en litt rar men veldig vellykket kombinasjon.

Unntaket, Christian Jungersen, oversatt av Erik Krogstad, Aschehoug, 2004

Iben og Malene er bestevenninner og jobber sammen på Dansk senter for Informasjon om folkemord. Der jobber også Anne Lise og Mia, og sjefen Paul. For omgivelsene er de anerkjente eksperter på folkemord. Men på kontoret er ikke arbeidsmiljøet som det burde. Der råder misunnelse, baksnakking, allianser og utfrysing. Så får flere av de ansatte anonyme trusselbrev, og de lurer på om det kan være en krigsforbryter som står bak? Eller er det kanskje en kollega? Innimellom får vi tankevekkende artikler om folkemord som «Iben» har skrevet. En psykologisk spenningsroman som etter hvert blir en kamp på liv og død.

Flere tips til gode leseropplevelser HER

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.