Gå til sidens hovedinnhold

Boktips fra bibliotekene til påskekosen

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjord bibliotekene anbefaler tre bøker med diktsamlinger.

Nils-Øivind Haagensen – Spredning

Dette er en diktsamling om det å være pårørende til en kreftpasient, og se på hvordan livet sakte ebber ut hos en nær person som man elsker. Samtidig som man får litt inntrykk av korte verselinjer som gir et diktpreg, får man også følelsen av en bevissthetsstrøm i diktene, hvor tankene bare flyter fritt og får komme til og gjøre sitt inngripen på humøret og følelsene. Et virkemiddel som gir en følelse at man bare må følge med det som skjer, og la det skje. Man får føle på kjærligheten og oppleve at det er et liv også utenom sorgen og tunge stunder, og å sette pris på de små stundene mens man har dem.

Margaret Skjelbred – Det lir mot kveld; Kristinas reise: to sonettkranser

Denne boka inneholder to sonettkranser som heter «Det lir mot kveld» og «Kristinas reise». Dette er en veldig krevende form for dikt å skrive, men veldig vakkert å lese. Hver sonettkrans består av 14 fjorten sonetter, eller 14 strofer, som bindes sammen ved at siste verselinje også er første verselinje i neste strofe. Helt til slutt kommer en 15. strofe som inneholder alle de 14 første- og sistelinjene og binder det sammen til en sonettkrans. Denne 15. strofen blir på en måte et resyme av de 14 første strofene. Det lir mot kveld er en sonettkrans som beveger seg gjennom årstidene og livet, mens Kristinas reise tar for seg prinsesse Kristina av Tunsberg som ble giftet bort til en spansk kongebror i 1258. Vakkert og poetisk språk!

Athena Farrokhzad – Hvitverk

Hvitverk er en diktsamling som handler om innvandreres opplevelse av å komme til et nytt land, hvilke utfordringer de møter og hvordan de ulike generasjonene opplever denne forandringen. Deres opplevelser gjelder både rasisme, undertrykkelse, den samfunnsklassen de kommer inn i, makt og overgrep, hvor knyttet man er til sitt opphav og sin kultur, tilpasning i et nytt land og savnet etter hjemlandet. Her uttrykkes det i et kor av stemmer, med ulike meninger og sannheter. Det er en kamp om sannhet og identitet. Vi møter en mor som anklager datteren for å utlevere familien, og en far som krever noe av diktene hennes. Men begge prøver å rettlede henne og vil at hun skal tilpasse seg sitt nye land. «Faren min sa: Snakk det språket som betaler brødet ditt», er et flott eksempel på en diktstrofe fra boka. Boka tematiserer hva erfaringene av krig, revolusjoner, rasisme, immigrasjon og språk fører til.

SJEKK FLERE BOKOMTALER:

Uke 15: Tre bøker om ungdommers utfordringer i oppveksten 

Uke 14: Anbefaler tre grøssere 

Uke 13: nbefaler en realistisk roman om nazisme og nasjonalisme, én om oppvekst i Libya og én slektshistorie

Uke 12: To ungdomsromaner og én billedbok 

Uke 11: En spenningsroman, én om sykdom og overtro og én om å holde på hemmeligheter 

Uke 10: En sci-fi dramakomedie, en jordnær og nostalgisk grafisk roman, og et alvorlig og aktuelt krigsdrama

Uke 9: Mysterier for barn, en hardtslående roman og en grøsser for ungdom

Uke 8: En flukt fra hverdagen, en kjærlighetsroman og politisk refleksjon

Uke 7: En bok om oppvekst og fattigdom, en om autisme og en kriminalroman

Uke 6: To romaner om kjærlighet i krigstid og én om kjærlighet og klasseskille

Uke 5: En roman om livet og døden, én om samliv og én om oppvekst

Uke 4: Tre boktips for barn og unge

Uke 3: En serie om klasseskillet på 1800-tallet, og to samtidsromaner

Uke 2: En klassiker, en oppvekstroman og et kampskrift

Kommentarer til denne saken