Gå til sidens hovedinnhold

Boktips fra Sandefjordbibliotekene

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjordbibliotekene anbefaler bøker som er verdt å lese. Denne uka er det Elin Fjellheim som gir deg tipsene.

Jamie Ford – Hotellet på hjørnet av bitter og søt (Pantagruel, 2009)

Barndomskjærestene Keiko og Henry bor i Seattle under 2. verdenskrig, men i 1942 blir de skilt fordi japanerne blir sendt i integreringsleir. Årene går og i 1986 er Henry blitt enkemann. En dag ryddes det opp i kjelleren på Hotel Panama og mange japanske eiendeler dukker opp, blant annet Keikos parasoll og jazzplate. Hva skjedde egentlig med Keiko? Boka er både en kjærlighetshistorie og en fortelling om hvordan interneringen av familier med japansk bakgrunn foregikk. Boka gir et innblikk i hvordan de som prøver å stoppe et diktatur og et overgrep mot menneskeheten selv kan komme i en situasjon hvor de bryter menneskerettigheter og menneskeverd, til tross for gode intensjoner i bunn.

John Boyne – Hendelsenes hus (Front, 2011)

Hendelsenes hus handler om russiske Georgy Jachmenev som ser tilbake på sitt liv. Mens han var ganske ung så levde han hjemme på gården sammen med familien og var kamerat med en nabogutt. Han blir skutt da han prøver å stoppe kameraten fra å skyte et medlem av tsarfamilien som besøker byen. Han blir derfor ansatt til å være livvakt for tsarfamiliens unge sønn og tronarving, Alexei. Han forelsker seg i den ene datteren deres, storhertuginne Anastasia. Et forhold som må holdes hemmelig, fordi han ikke er av samme rang og vil ikke bli akseptert som hennes ektemann. Og så kommer den russiske revolusjonen og tsarfamilien blir henrettet.

Ingrid Storholmen – Her lå Tirpitz (Aschehoug, 2014)

Det tyske slagskipet Tirpitz kom til Trondheim under 2. verdenskrig og lå lenge i Fættenfjorden. Men i 1944 lykkes de britiske styrkene å senke Tirpitz ved Håkøya i Troms, uten at skipet hadde deltatt særlig i kamp. 917 mann dør. Dette er historier fra før, under og etter krigen, et kor av stemmer fra noen av de 2.500 soldatene og hvordan de opplevde krigen og sin maktposisjon. Noen av disse overlevde, andre ikke. Dette er en engasjerende antikrigsroman som forteller litt om hvordan mennesker, deres liv og handlinger påvirkes av en krig, og som fremdeles oppleves veldig aktuell.

Kommentarer til denne saken