Boktips: Hvor pålitelige er minnene våre?

Beatrice Tessmer ved Sandefjord bibliotek anbefaler tre bøker for voksne. Det er to romaner og én sakprosabok

DEL

Fornemmelsen for slutten, Julian Barnes, oversatt fra engelsk av John Erik Bøe Lindgren, Cappelen Damm, 2012

Pensjonisten Tony Webster, skilt, men med et godt forhold til sin ekskone, får en uventet arv. I den sammenhengen dukker gamle minner fra en kjærlighetsepisode i studentdagene opp. I løpet av fortellingen innser han gradvis at minnet hans ikke er så presist, som han trodde. Julian Barnes er imidlertid ikke opptatt av demens, men av hvordan underbevisstheten retusjerer fortiden vår, slik at den stemmer overens med det bildet en har av seg selv. Hvor pålitelige er minnene våre? Boka er gjennomtenkt på en fremragende måte. Forfatteren skriver ikke én stavelse mer enn det som er nødvendig. Her kan du oppleve Barnes på sitt beste, bli kjent med hans intense, presise og elegante språk. En liten litterær perle!

Vanndanseren, Ta-Nehisi Coates, oversatt fra engelsk av Knut Ofstad, Aschehoug, 2020

Amerika i cirka år 1850, slaveriet hersker fortsatt på en tobakksplantasje i Virginia. Hiram Walker er født som slave, og han er plantasjeeierens sønn født utenfor ekteskap. Moren hans ble solgt, da Hiram var liten. Han får jobben med å passe på huseierens sønn, og etter hvert blir Hiram hans personlige tjener. Hiram har fotografisk hukommelse og er meget intelligent. Det legger plantasjeeieren merke til og lar ham få opplæring hos huslæreren. Men gutten har også en spesiell gave: han kan la seg teleportere hvor som helst. Hiram klarer etter hvert å rømme og flykter til Philadelphia, hvor han blir en sentral skikkelse i slavenes frigjøringskamp. Historien er spennende og reflektert fortalt av en av Amerikas nye og sterke stemmer. Coates debutroman beveger og begeistrer!

Frihet – mennesket, litteraturen og Russland, Svetlana Aleksijevitsj, oversatt fra russisk av Hege Susanne Bergan og Alf B. Glad, Kagge Forlag, 2018

Boka består av tre taler som den hviterussiske forfatteren og journalisten Aleksijevitsj har holdt ved ulike prisutdelinger. Aleksijevitsj kaller seg selv sjelshistoriker. Hun slår revner i Russlands sjel samtidig som hun gir en stemme til de som ikke høres. Aleksijevitsj har viet hele sitt forfatterskap til å formidle andres historier. For hver bok og tema hun har skrevet om har hun samtalt med hundrevis av personer og samlet stemmer og vitnesbyrd om mennesker i Russland. I Frihet er det hennes egen stemme vi hører. Hun deler tanker rundt eget forfatterskap og arbeidsmetodikk, hva som har formet henne og hva som er drivkraften. Boka er en døråpner til leksijevitsjs forfatterskap. Erika Fatland har skrevet forordet.

LES FLERE BOKTIPS HER

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.