Samtykket, Vanessa Springora, oversatt fra fransk av Agnete Øye, Oktober 2022

Kan litteratur forandre verden? Franske Vanessa Springoras selvbiografiske bok «Samtykket» som kom på norsk i vår førte til en endring i det franske lovverket: Seksuell omgang med barn på 15 år og under anses som voldtekt uansett. Utgivelsen førte til en me-too-oppvask i den franske kulturbransjen. Via moren ble Vanessa presentert for den kjente forfatteren Gabriel Matzneff. Han var 49, hun var 13. Han overøste henne med oppmerksomhet og ganske snart innledet de et seksuelt forhold som skulle vare i flere år. Et forhold, den franske kultureliten Matzneff var en del av, så vel som hennes familie stilltiende godtok. Et forhold han beskrev eksplisitt i romanene sine og som etter hvert ødela Vanessa psykisk. Utveien hennes ble å skrive seg fri, bruke hans egen metode mot ham.

Høstlandskap i Havana, Leonardo Padura, oversatt fra spansk av Kari Naumann, Bokvennen 2018

Jeg liker krim som beveger seg mellom sjangrene og i tillegg er spekket med kunnskap om historie, samfunn og politikk. Bøker som trigger reiselysten og som varer lenge. Havana-kvartetten av cubanske Padura scorer høyt på alt dette. I fjerde bok om etterforskeren Mario Conde setter varslene om en tropisk storm tunge avtrykk i språk og handling. Det maltrakterte liket av en høytstående avhoppet diplomat skylles i land på en av Cubas strender. Conde håper at dette er hans siste sak. Uroen og tristessen i den mangefasetterte karakteren kjenner vi igjen fra tidligere bøker. Og handlingen er som vanlig lagt til et sensuelt Havana og et Cuba preget av korrupsjon og en uviss fremtid.

Over land og hav – eit år med trekkfuglar, Brit Bildøen, Kagge 2020

Det er sen påske i år og for oss som holder hus i lavlandet er det allerede et yrende fugleliv. De som har greie på slikt, har kanskje allerede fått øye på noen trekkfugler, disse nomadene som krysser land og hav for å komme tilbake til hekkeplassene sine her i nord. Forfatteren Brit Bildøen mintes sterke, fine naturopplevelser med fugleliv på ei flat øy i havgapet vest for Molde. Som godt voksen lengter hun etter naturen slik hun opplevde den i barndommen. Hun bestemmer seg for å lære noe helt nytt, hun vil følge trekkfuglene gjennom et år. Hvor kommer de fra, hvordan (over) lever de? Boka er en kjærlighetserklæring til fuglene og naturen.

Senere i måneden kan du høre om trekkfuglene - på nært hold. Det skjer i biblioteket.

FLERE BOKTIPS FRA SANDEFJORDBILBLIOTEKENE HER