Boktips:– Leseren utsettes for mye ubehag, men samtidig klarer jeg ikke å legge boka fra meg

Bokomtaler fra Jolanta Karpinska-Jørgensen ved Sandefjordbibliotekene.

DEL

Wakolda, Lucía Puenzo Wakolda, oversatt av Pedro Carmona-Alvare, Gyldendal 2013

Etter 2. verdenskrig ga Argentina amnesti til noen av de tyske naziforbryterne. 12 år gamle Lilith og hennes familie treffer på en av de mest uhyrlige av dem i Patagonias ødemark, nemlig doktor Joseph Mengele. Han presenterer seg som Jose og lover å helbrede den kortvokste jenta. Etterhvert vinner han familiens tillit. Det er kun leseren som kjenner til hvem han egentlig er. Forfatteren, Lucía Puenzo, beskriver meget presist psyken og personligheten til dette monstret av en lege. Leseren utsettes for mye ubehag, men samtidig klarer jeg ikke å legge boka fra meg. Boka er mesterlig oversatt av Pedro Carmona-Alvarez. Unge og talentfulle Lucía Puenzo, som er også regissør, laget en prisbelønnet film med samme tittel.

Før plogen din over de dødes knokler, Olga Tokarczuk, oversatt av Julia Wiedlocha, Gyldendal 2019

Nobelprisvinneren (2018) bruker her den tilsynelatende enkle thrillerformen som forkledning for dype filosofiske og etiske problemstillinger. Denne romanen skal både underholde og belære. Vår hovedperson er en pensjonert lærerinne, Janina Duszejko.
Hun er opptatt av å studere astrologi og er samtidig glad i alt levende rundt seg. Kjærligheten til alle dyr fører henne inn i en intens krig med omgivelsene, spesielt med jegere og krypskyttere. Hun har dessverre ingen sjanse til å lykkes, og blir oppfattet av omgivelsene som en bisarr, gammel dame. Plutselig begynner dyremishandlerne å falle om, den ene etter den andre, under mystiske og bestialske omstendigheter. Alt tyder på at det er dyrenes hevn.

Aurelia, Gabi Gleichmann, Kagge 2019

Suksessforfatteren av «Udødelighetens elixir»har skapt nok en storslagen, episk slektsroman. Aurelia var en virkelig person, men aldri gift med Albert Einstein. Hun var hans elskerinne og håpet på å bli hans fru, men han giftet seg aldri om etter sin andre hustrus død. Hennes fortelling starter i Bratislava i 1909, strekker seg gjennom to verdens kriger og slutter i etterkrigstidens USA. Fortellingen har form av en dagbok. Det er Aurelias’ sønn Aron, som avslører familiens hemmelighet og blir kjent med morens og sin egen dramatiske historie. En fascinerende spenningsroman om en kvinne som kjemper for sitt liv og sin identitet i en brutal verden, i skyggen av holocaust og atombomben.

LES FLERE BOKTIPS

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.