Gå til sidens hovedinnhold

Boktips: - Lett, skarpt og elegant om smerte og besettelse

Det er May Synnøve Haraldsen ved Sandefjord bibliotek som anbefaler én roman, én fagbok og en film.

Nora eller Brenn Oslo brenn, skrevet av Johanna Frid, oversatt av Nina Aspen, Aschehoug, 2019

En slags skandinavisk trekanthistorie. Eller kan hende er det fire med, for Noras mor poster om sin vidunderlige datter. Jeg-personen er svensk, hun har dansk kjæreste og Nora er hans norske ekskjæreste. På forunderlig og logisk måte kobles jeg-personens fysiske mens-smerter og sjalusien, besattheten hennes, smerten over Nora sammen. Romanen er både tenksom og lett. Frid er en belest forfatter. Det mest tankevekkende er hvordan hun beskriver hvordan det er å leve med endometriose, det var det mens-smertene handlet om. Facebook-grupper og andres smerte hjelper egentlig ikke. Johanna Frid skriver lett, skarpt og elegant om smerte og besettelse. Det er en bragd.

Kjønn, makt og kroppens politikk: Vitenskapspionéren Harriet Holter, skrevet av Anne Bitsch, Nasjonalbiblioteket, 2020

Det fins så mange interessante fagbøker, men for meg må de som oftest vike plassen for romaner. Desto mer begeistret er jeg for denne boka, som på 45 sider ga meg innsikt og noe å tenke på. Som tittelen sier handler det om Harriet Holter (1922-1997). Hennes fagfelt var kvinneforskning og sosiologi. Anne Bitsch sier det slik: «Ved å bli kjent med forskningen hennes kan vi alle bli klokere på oss selv og vår plass i samfunnet. Vi får også en bedre forståelse av hvordan makt i alle dens subtile og mindre subtile former påvirker vår selvfølelse og våre relasjoner til andre.»

«I, Daniel Blake», regissør: Ken Loach, 2016, DVD 2017

I vår egen tid i Nord-England. Daniel Blake har hatt hjerteinfarkt og kan ikke stå i en vanlig jobb, men «systemet» sier at han må søke på jobber for å få økonomisk støtte. Han møter tilfeldigvis alenemoren Katie, og blir venner med henne og hennes to barn. En film om urettferdighet, vennskap og verdighet. Opprørende og trist, og på samme tid oppløftende. Både innholdet og den filmatiske rytmen gjør dette til en opplevelse som blir værende.

LES FLERE BOKTIPS HER

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.