Gå til sidens hovedinnhold

Boktips om vanskelige temaer

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjordbibliotekene anbefaler godt lesestoff hver uke. I dag er det Elin Fjellheim, bibliotekar ved Andebu bibliotek som gir deg lesetipsene for helgen.

Linn Skåber – «Til ungdommen» Pitch

 

Linn Skåber har skrevet flere tekster basert på intervju med ungdommer og deres hverdagsliv. Det er både dikt og korte prosatekster med ulike temaer som opptar ungdommen: vennskap, kjærlighet, mobbing, rasisme, foreldre, skilsmisse, lykke, ensomhet, liv og død. Boka viser den brytningstida hvor ungdommen står mellom det å være barn og det å bli voksen. Den er både fin, trist og morsom, for eksempel med sitater som: «Mamma er redd jeg skal ringe sprit-taxien. Jeg kan ikke nummeret til vanlig taxi engang». Lisa Aisato har illustrert boken med sine flotte, uttrykksfulle tegninger som både er humoristiske, absurde og får fram mange unike detaljer og ulike personligheter, samtidig som man opplever en anelse ensomhet, melankolsk stemning og lengsel.

Arne Svingen – «En himmel full av skyer» Gyldendal

 

Henrik har fått beskjed om at han har uhelbredelig kreft. Men før han dør, så vil han redde verden fra forurensing og miljøskader. Han er en tøff gutt som kjemper for det han tror på, men han prøver også å skjule at han egentlig er litt redd og vil helst slippe å måtte forholde seg til kreften. Han blir venn med datteren til statsministeren og sammen med henne og broren sin, prøver han å få oppmerksomhet rundt temaet ved å lure statsministeren til å komme ut i en T-skjorte som støtter miljøvern og komme på tv. Men det Henrik ikke vet, er at motivet på T-skjorta er et blad fra hasjplanten. Denne ungdomsromanen er både morsom og alvorlig, med temaer som miljøvern, politikk og kreft.

Anna Fiske – «Elven» Cappelen Damm

 

Helena er en lavmælt og rolig jente som ikke blir sett og hørt like mye som hun ønsker. Familie og venner tar henne litt for gitt og hun ønsket at hun kunne våge å gjøre mer. Hun vil gjerne trøste pappa som ikke er frisk, hun vil gjerne snakke med Andreas i parallellklassen og hun vil gjerne fortelle de rundt seg hvordan hun har det ... Men det er ikke så lett. En vårdag begynner isen å sprekke under broen hun og venninnen sykler over hver dag, og det skjer dramatiske ting som gjør at hun må ta et aktivt valg om å gjøre noe. Dette er en roman om familie, vennskap og ungdomstid, og inneholder Anna Fiskes barnlige, enkle og flotte illustrasjoner som gir et inntrykk av å ha blitt våte, skitne og hvor strekene flyter ut. Denne effekten gir en litt trist og deprimerende stemning, som vi også ser i Helena.

Kommentarer til denne saken