Kort tid etter klokken 16 søndag ettermiddag, meldte Vestviken 110-sentralen at det var en skogbrann i Andebu. Det var et skolehelikopter fra Torp som meldte fra om brannen, etter å ha sett røyk i skogen.

Brannvesenet rykket mannssterke ut til Åletjønnkollen i Andebu med mannskap fra Sandefjord, Stokke og Hvittingfoss.

LES OGSÅ: To til sykehus etter kjøkkenbrann

Forverres av finvær

I starten var omfanget av brannen uvisst, men Arild Reinhartsen i brannvesenet mente det kunne skyldes noen som hadde fyrt i området. Det er forbud mot å tenne opp fram til september, og været gjorde ikke situasjonen noe bedre.

– Det er jo absolutt ikke lov på denne tiden av året, og rett og slett dumskap, sier han, og legger til at dagens finvær kan bidra til å forverre situasjonen.

– Det er tørt og det blåser mye. Det er ingen god kombinasjon, sier han.

Totalt ble ca fem mål svidd av.

Helikopter i skytteltrafikk

Ved 17:45-tiden opplyste Reinhartsen om at brannvesenet fikk god hjelp av helikopter på stedet for å slukke brannen.

Helikopteret gikk i skytteltrafikk mellom Åletjønn og Åletjønnkollen. Hele 21 runder med 3000 liter vann ved hver tømming hindret brannen i å spre seg.

Bildeserie

Skogbrann i Andebu

 

Skogbrannen spredte seg til ett område på omtrent 100 meter med noe bredde - ifølge Arild Reinhartsen var dette ikke en stor skogbrann, men han poengterer at det kunne gått veldig galt.

– Det er ulent terreng og langt til vannet, så det er ikke sikkert at dette hadde gått så bra uten hjelp fra helikopteret, sier han.

– Helikopteret var avgjørende fordi brannen raste i et område som ligger 1,4 kilometer fra vei. Brannmannskapene tok seg opp til brannstedet og dirigerte droppene av vann fra helikopteret ved å kommunisere med piloten via Nødnett, forklarer Roar Asbjørnrød som ledet brannvesenets innsats ved skogbrannen søndag ettermiddag.

Klokka 19.40 meldte politiet at skogbrannen var slukket, men etterslukkingen fortsatte utover natt til mandag.

Til tross for at brannvesenet hadde kontroll på brannen, var det en viss fare for at situasjonen kunne endret seg dersom vinden snudde.

Brannvesenet fra Sandefjord tok med seg grunneier med motorsag, for å hindre videre spredning av brannen.

Hektisk helg for brannvesenet

Første pinsedag ble en hektisk dag for brannvesenet, med mange branner rundt om i Vestfold.

Blant annet tok en russebuss fyr natt til søndag, i tillegg til at en privatperson lykkes i å hindre en brann ved Huseby kjøkken.

Arild Reinhartsen oppfordrer folk til å være forsiktig med bruk av åpen ild.

– Vi har rykket ut til flere branner idag som har begynt med minimalt med varme, så det er viktig å være forsiktig, sier han.

Vet ikke årsak

Årsaken er foreløpig ukjent.

– Vi vet ikke hva som forårsaket skogbrannen på Åletjønnkollen i Andebu, men ber innstendig alle om å respektere bålforbudet, sier Asbjørnrød.

Skogen er som mest brannfarlig nå, fra løvsprett og en måned fram. På et blunk kan en gnist eller sigarettglo og et lite vindpust forvandle skogbunnen eller terrenget, med tørt gress, løv og kvist fra i fjor, til et inferno i flammer som sprer seg uhyre fort, skriver VIB på sine FB-sider.

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken. Brannvesen i Vestfold oppfordrer derfor alle til å respektere det generelle bålforbudet som gjelder mellom 15. april og 15. september.