(Tønsbergs Blad)

Det er Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) som forteller om dette på Facebook.

Det var tirsdag at en eldre kvinne i 90-årene i et borettslag på Solvang i Tønsberg fikk en dørselger på besøk.

– Den unge herremannen skapte et inntrykk av at han representerte brannvesenet, brannservice eller noe i den gata, og skulle sjekke om røykvarsleren virket. Han var sivilt kledd, men viste fram en form for legitimasjon og ble sluppet inn, forteller brannvesenet.

Han skulle sjekke at kvinnes røykvarsler virket som den skulle og tok den ned.

Gikk i stykker

– Kvinnen forteller at da mannen tok ned røykvarsleren hennes, brakk plastbiten som sørger for at selve varsleren låser seg til braketten, og som holder varsleren oppe i taket, forteller VIB.

Den eldre kvinnen var ikke alene i leiligheten da det ble ringt på. Hun skal ha sagt til dørselgeren at han måtte sette opp en ny varsler. Det kunne han ikke gå med på, men tilbød at de kunne kjøpe en ny røykvarsler av ham.

Tape

– Det ønsket de ikke. Det endte med at dørselgeren festet kvinnens røykvarsler med dobbeltsidig tape, og forlot leiligheten. Senere på kvelden falt røykvarsleren ned og ble ødelagt, skriver brannvesenet.

Dagen etter tok datteren kontakt med brannvesenet.

– Hun fortalte historien og ønsket bistand til å få opp en ny røykvarsler hos sin gamle mor. Det gjorde branninspektør Rune Huse fra forebyggende avdeling i VIB med glede, forteller brannvesenet.

Lovlig dørsalg

– Vestfold Interkommunale Brannvesen samarbeider ikke med noe firma om røykvarslersjekk. Dørsalg er fullt lovlig, men vi misliker sterkt at noen skaper et inntrykk av, eller at det oppleves som om dørselgerne samarbeider med brannvesenet. For orden skyld nevner vi at borettslaget ei heller hadde noe med røykvarslersjekken å gjøre, skriver VIB.

For å hindre slike misforståelser for fremtiden, kan du kjenne igjen ansatte fra brannvesenet slik:

  • Kjører uniformert bil
  • Går alltid uniformert
  • Skal bære ID-kort
  • Selger aldri varer eller produkter på dørene.
  • Har påsydd VIB-logo på uniform.
  • VIB varsler alltid tilsyn/feiing i forkant, hvor kontaktperson i VIB er oppgitt.
    Er publikum bekymret eller usikker, ta kontakt for å verifisere brannvesenets/feierens besøk.

VIB dekker kommunene: Tjøme, Nøtterøy, Tønsberg, Re, Horten og Holmestrand.