Gå til sidens hovedinnhold

Men er Brexit slutten for Europa og det europeiske samarbeidet? Definitivt ikke!

Artikkelen er over 4 år gammel

Dette «fancy» ordet som har blitt brukt mer og mer i de siste ukene og som vi nå bare må lære oss betydningen av. Det betyr rett og slett at Storbritannia melder seg ut av EU. Det blir feil å ikke være enig i at dette er en sensasjon; det har jo aldri skjedd før at et medlem har meldt seg ut av EU. Men er det slutten for Europa og det europeiske samarbeidet? Definitivt ikke!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MEN, det er et signal fra britene om at man ikke er fornøyd med det EU nå har blitt. Dette handler nok en del om innvandring og det britiske folks skepsis til EUs innvandringspolitikk, men det handler også om et ønske om å ta tilbake kontrollen over den britiske økonomien. Det er rett og slett en reaksjon på og en markering av at man er uenig i den politikken som føres.

I dag er det de store fete krigstypene som preger forsidene. Slik vil det også være i dagene som følger. Vi møter utsagn som «Fest setebeltene», «Kaos i finansmarkedene», «Pundet kollapser». Plutselig har mediene fått et uventet 17. mai + julaften + nyttårsaften på én gang i fanget. Endelig noe å skrive om som alle er engasjert i. Vi ser allerede at de kommer til å bruke det for alt hva det er verdt i dagene og ukene som kommer. Så blir det opp til oss å forholde oss til dette. Skal vi la oss skremme, eller skal vi se mulighetene.

Jeg tror ikke vi skal frykte at EU vil gi Storbritannia en kald skulder, som noen spår, når landet etter alle solemerker nå forlater unionen. Til det er signalene for betydningsfulle. I Brüssel vet de utmerket godt at å behandle Storbritannia dårlig nå, kun vil gi vann på mølla for andre land som faktisk kan komme til å gjøre det samme som Storbritannia.

Jeg mener dette er garantien for en god avtale for Storbritannia. Dette igjen vil gi muligheter for Norge ved at det nå blir flere som sitter «på gangen» under forhandlingene. Det betyr at korridoren blir en maktfaktor hvor Norge sammen med Storbritannia, Island, Sveits og Liechtenstein, ikke nødvendigvis bare må si ja.

Jeg føler meg også rimelig sikker på at EU med britenes folkeavstemming som bakteppe, kommer til å «modifisere» regelverket noe. Denne avstemmingen er en klar vekker for europeiske politikere, og man må se det som et folkelig opprør mot rådende europeisk innvandringspolitikk.

Folk flest oppfatter EUs innvandringspolitikk som et bidrag til å destabilisere den verden vi har hatt siden krigen. I en situasjon hvor det er en klar fremvekst av ekstremisme, nettopp som en reaksjon på den politikken som føres, kan det være lurt å lytte til folket. Gjør man det, slipper vi kanskje å vente på valget av Trump som ny USAs president og på den mørk-mørkeblå høyresidens fortsatte fremvekst i hele Europa.

Når et flertall av britiske velgere valgte å stemme for «leave», til tross for at de vet at dette kommer til å medføre smerte, så vel økonomisk som på annen måte, er det en tankevekker for oss alle sammen.

Hurra for demokratiet!!

Kommentarer til denne saken