(ta.no)– Riktig bruk av tåkelys gir deg bedre sikt og reduserer risikoen for at du blender andre på veien. Så frisk opp kunnskapen.

Det sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal i en pressemelding.

Tåkelysene på bilen skal i utgangspunktet brukes i tett tåke. Det er viktig å bruke de riktig så du får den hjelpen du trenger for å komme vel frem.

- Skru av nærlysene og skru på tåkelysene, sier Sødal. - Det er da du får best sikt i den tette tåka.

Grunnen til at nærlysene skal av er at lyset fra de sprer seg i tåka, mens tåkelysene lyser sterkt og bredt langs bakken slik at du får bedre oversikt over veien foran deg.

LES OGSÅ: Vi blir stadig flere i Sandefjord

Kan brukes som kjørelys på dagen

Det er også lov å bruke tåkelysene som kjørelys på dagen om man vil det, men da må også nærlysene skrus av.

- Mange liker å bruke tåkelysene som kjørelys fordi det ser tøft ut. Men det er viktig å gjøre dette riktig, sier NAF-rådgiveren.

Ikke bruk tåkelys i mørket

Tåkelysene er sterke og kan blende om de brukes i mørket. Det er heller ikke tillatt utenom i tett tåke eller om du kjører på en spesielt svingete eller uoversiktlig vei.

- Kjører du med tåkelys i mørket blender du de andre trafikantene. Så bruk vanlige lys i mørket. Det er det sikreste for alle, avslutter Sødal.

LES OGSÅ: En drøm går i oppfyllelse for Ina: – Jeg har aldri gledet meg mer

Fakta om tåkelys (kurvelys)

Kurve- og tåkelys skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger:

  • Du har ikke lov til å ha mer enn to tåkelys.
  • Du kan bruke tåkelysene som kjørelys på dagtid.
  • Du kan ikke bruke; tåkelysene sammen med nærlysene. fjernlysene samtidig som du bruker tåkelysene, bortsett fra kurvekjøring i lav hastighet (10–20 km/t).

LES OGSÅ: Tellef satset nesten alt på én aksje. Det viste seg å være klokt: – Har tyvedoblet pengene sine