Du må justere budsjettkursen, Bjørn Ole!

Budsjettet: Vi håper Bjørn Ole Gleditsch (bildet) og hans støttespillere justerer kursen i den kommende budsjettprosessen, skriver de fire tillitsvalgte. Arkivfoto: Paal Even Nygaard

Budsjettet: Vi håper Bjørn Ole Gleditsch (bildet) og hans støttespillere justerer kursen i den kommende budsjettprosessen, skriver de fire tillitsvalgte. Arkivfoto: Paal Even Nygaard

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Som tillitsvalgte og representanter for de ansatte er vi bekymret for hva budsjettforlaget vil inneholde, og hva politikerne vil vedta.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Snart legger den kommende rådmannen for nye Sandefjord, Gudrun H. Grindaker, frem det første forslaget til budsjett. Deretter skal politikerne vedta det. Vår bekymring er at kommunesammenslåingen resulterer i en kuttreform i «nye” Sandefjord, og at det vil gå utover kvaliteten på tjenestene som de ansatte skal levere til innbyggerne.

Hvorfor sier vi dette? Vi mener vedtaket det politiske flertallet gjorde i Fellesnemda 23. juni i år, med Bjørn Ole Gleditsch i spissen, har vært særlig retningsgivende for det ensidige fokuset på økonomiske kutt den senere tiden. Vedtaket innebar innsparinger på 20 millioner i 2017, deretter 40 millioner i årene etterpå. Følges denne politikken, betyr det kutt på 100 millioner kroner innen utgangen av 2019.

Vedtaket har sendt et sterkt signal om fokus på økonomiske kutt i alle sektorer. Resultatet er at vi som tillitsvalgte i høst i stor grad har diskutert minimumsløsninger med rådmannen og administrasjonen i kommunen når det gjelder arbeidsforhold og ressursspørsmål for de ansatte i den nye kommunen. Det handler om kutt.

Dermed blir det lite snakk om muligheter, og hvordan vi skal utvikle tjenestene til det bedre for innbyggerne våre. Derfor holder vi Bjørn Ole Gleditsch og det politiske flertallet ansvarlig. Det er han og hans støttespillere som satte denne kursen med 23. juni-vedtaket.

Imidlertid mener vi at effektivisering dreier seg om mer enn å kutte i budsjettene. Tidligere i prosessen utarbeidet Bjørn Ole og andre sentrale politikere i Sandefjord, Andebu og Stokke et styringsdokument for sammenslåingsprosessen, «Forhandlingsutvalgets utredning».

Her peker derimot utredningen på at effektiviseringen skal styrke tjenestetilbudet. Kommende rådmann i nye Sandefjord, Gudrun Grindaker, har trukket frem at effektivisering involverer et bredt spekter av tiltak. Videre har hun sagt at dette ikke skal være en prosess der de ansatte stadig skal løpe fortere.

Med andre ord, effektivisering omhandler mer enn kutt. Det dreier seg om å utvikle tjenestene, jobbe smartere, organisere arbeidet på en bedre måte og satse på gode IKT- løsninger. Resultatet vil bety økonomiske innsparinger. Det er et langsiktig arbeid, og tillitsvalgte og ansatte er innstilt på å bidra. Det politiske flertallet har imidlertid begynt i feil ende: Først økonomiske kutt. Det mener vi er å snuble ut av startblokkene.Vi er også av den oppfatning at nye Sandefjord kommune har et særlig ansvar for at dette blir en kvalitetsreform, og ikke en kuttreform.

«Look to Sandefjord”, har det blitt sagt tidligere i prosessen. Vi er først ute med sammenslåingen. Det er mange kommuner i Norge som følger med på hva Sandefjord gjør. Det har vært en veldig interesse. Både tillitsvalgte og administrasjon og politikere har vært rundt i Norge og holdt foredrag om prosessen rundt sammenslåingen.

Nå stiller vi spørsmål ved om vår egen prosess klarer å følge opp en av hovedintensjonene med kommunesammenslåingsreformen, nemlig å gjøre den til et kvalitetsløft. Mer robusthet, større fagmiljøer, bedre tjenester til innbyggerne er noen av honnøruttrykkene som har blitt brukt om konsekvensen av sammenslåingen. Hvis det politiske flertallet i Sandefjord tror dette gjøres ved at det systematisk kuttes i de økonomiske ressursene til tjenestene kommunen skal levere, frykter vi at det blir alt annet enn en kvalitetsreform.

Bjørn Ole har ansvaret. Vi håper derfor han og hans støttespillere justerer kursen i den kommende budsjettprosessen. Det har innbyggerne og de ansatte i den nye kommunen fortjent.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags