Gå til sidens hovedinnhold

Se, nå gror det i Sandefjord!

Artikkelen er over 3 år gammel

Skatepark, veggmalerier, Kurbadhagen, Thor Dahls gate-oppgradering med Black box-teater, fjordrensing og «Ren by»-prosjektet. Det er virkelig en positiv vind som blåser i Sandefjord!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politikere ønsker sikkert å ta æren for dette i disse valgkamptider, men alt dette har sitt utspring i enkeltpersoners initiativ og foreningers aksjoner.

Sett fra en byutviklers ståsted er det nettopp dette, - at ting er delvis selvgrodd, at det er eller har vært temporært, - som er det mest gledelige:

Disse tiltakene har blitt noe av fordi noen har hatt lyst, har sett et behov, har satt i gang selv, og har vært villig til å stå på og svette, har slått seg sammen og samarbeidet. Det er det som i kommuneplanen heter innbyggerinitiativ. Det er slik gode og varige byelementer vokser frem!

Ta Thor Dahls gate som eksempel: Vi «byutviklere» (politikere, interesseorganisasjoner og utbyggere) har i årtier hatt svære planer for Tivolitomta, som alt har endt i ingenting. Men nå har vi «plutselig» fått både Kurbadhagen og planer for et Balck box-teater på én gang!

Hvorfor? Og hvor kom det fra? Det begynte med at Ky Harsem på Thaulows bar og hennes venner gjennom møysommelig arbeid viste at det nytter å drive et utested i Kurbadet. Det ført til at Edvard Gran og hans familie viste interesse og overtok. Med Edvards nye tilnærming og kontaktnett, har vi fått et fantastisk tilbud sommerstid. Og utrolige nok har Kurbadets venner blitt med på en slik satsning og Kurbadet har fått en sentral plass i folks bevissthet. Nå ser politikerne Thor Dahl gate som det ideelle stedet for plassering av et lenge etterlengtet Blackbox teater, og samarbeider med Kulturrådet, som endelig fungerer etter hensikten, for å få den optimale scene for musikk og teater i mindre format. Verken tidligere diskusjoner eller diverse instansers initiativ er uvesenlig, men det er befolkningens ideer og virkelyst som nå har gjort at den positive vinden har nådd området.

Et annet eksempel er skateparken, som i mange år var Sentrum Nærmiljøutvalgs prosjekt, på lånt kommunal grunn. De hadde med sine små midler og egeninnsats gitt ungdom et sted å utfolde seg.

Men når de gamle plywood-rampene begynte å falle fra hverandre – og ikke uviktig – voksne sakte men sikkert erkjente at skateing er en positiv og underholdende aktivitet, gikk kommunen inn med betydelige midler for lage et anlegg som rommer langt flere utøvere, både i alder og nivå, og som har dimensjoner som tilfredsstiller krav for nasjonale konkurranser.

Kort også om de andre tiltakene jeg har nevnt: Allerede på 70-tallet ble det skrevet viser om å rense fjorden og plukke opp dritten etter seg. Allerede rundt år 2000 ble det foreslått veggmalerier flere steder i byen, og hvalen som var på Carlsentomta før «Sandefjords-skiltet» var også et initiativ fra en liten gruppe personer som fikk vist effekten et maleri kan ha på en så stor vegg.

Søppelplukkelaget ved Rannveig Horntvedt, Benkeprosjektet ved undertegnede og trappen til Preståsen ved Hans Petter Goller, er også eksempler på at enkeltpersoners initiativ kan føre til både endrede handlinger og endrede holdninger, og dessuten gjøre byen mye triveligere.

Det som trengs for å få dette til er:

1. Initiativ fra befolkningen må fanges opp og lyttes seriøst til av kommunen. De/den må ta seg tid til å gi råd og legge til rett, skape kontaktnett, men ikke overta eller begrense.

2. Om mulig stilles foreløpige eller uferdige lokaler, tomter, eller en liten startkapital til disposisjon fra kommunen, så prosjektet kan prøves i liten skala, uten for store privat risiko.

3. Når tiltaket er prøvd ut og publikum viser interesse, utvides prosjektet med friske midler fra kommunen og eventuelt næringslivet, slik at en mer profesjonell drift er mulig. Da kan det også være riktig å bygge mer permanente anlegg.

Og merk dere: Vi kan få til dette uten å vente på en rik onkel eller en eiendomsmagnat! Og aktivitetene det skaper, både på bruker-, og publikumssiden, er for langt flere enn de med tjukke lommebøker. Det er sånt som skaper tro på fremtiden i befolkningen og i byen! Og kanskje spirer noen nye gründer i samme slengen, som en gang i fremtiden kan gi oss både arbeidsplasser og skatte-inntekter!

Om tre år er det forhåpentligvis en fristende strand i Hesteskoen. Hvordan kan befolkningens initiativ fremelskes i den etableringen, for å gi oss noe utenom det ordinære? Oppfordringen går ut til hver og en av dere!

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.