Når Sandefjord likevel har fått dyktige næringslivsledere, har det vært senere i deres karrièrer. Som ung journalist i Sandefjords Blad reagerte jeg over at det lokale ledersjiktet i næringslivet var godt tilårskommet.

Mange sandefjordinger som kunne styrket vårt lokalsamfunn som unge ledere, dro ut for å studere, og de ble der. Selv dro jeg til USA etter videregående skole i Sandefjord, og jeg vendte ikke tilbake for å bo i Sandefjord før langt senere i livet. Et lokalt utdanningstilbud etter videregående skole ville kunne endret på dette.

Det er derfor neppe tilfeldig at to av dem som nå heier sterkest på Gokstad Akademiet i Sandefjord, er to av våre fremste lokale industriledere: Morten Fon og Eric Sandtrø. Morten er Jotuns toppsjef, og Eric er netthandelsguru fra Komplett og Fjellsport og har 25 roller i norsk næringsliv. De støtter Gokstad Akademiet for at det skal kunne utdanne flere yngre, kreative ledere til lokalt næringsliv og annen aktivitet i Sandefjord og dermed føre flere talentfulle ungdommer her i Sandefjord inn i lokal politikk og nærings- og samfunnsliv for øvrig.

Når vi nå hører at ordføreren ønsker å flytte biblioteket ut av Rådhuset og at Sandefjord Kulturskole leter etter egnede, faste lokaler, burde alt ligge til rette for en god løsning for et samarbeid mellom de tre kunnskapsorienterte institusjonene, gjerne med felles myldreområde, enten innen- eller utendørs for studenter, faste bibliotekbrukere og unge talenter fra den kulturelle scenen. Og med navnet Tivolitomta kan stedet bli et morsomt og innbydende mingleområde midt i byens sentrum, få skritt fra Torvet.

Og det er ikke usannsynlig at områdets flerkulturelle mangfold kunne inspirere til interessante dialoger mellom studenter, elever og oss som har levd en stund og opplevd det meste. Det har vel ikke vært meningen at Tivolitomta skulle bli liggende som parkeringsplass til evig tid.