Gå til sidens hovedinnhold

Bygge opp et senter rundt byens rike maritime historie

Svein Olav Løberg

Pensjonist og høvedsmann på Gaia (tidligere styrmann, byggmester, takstmann)

Sandefjord

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

•Vikingtid

•Seilskutetid med frakt av tømmer for 100 til 130 år siden

•De lokale mindre verftene, fra 1700 tallet, 36 i tallet

•Fra 1898, Framnæs Mek. Verksted, nyere verfthistorie

•Sandefjord var en av Norges største sjøfartsbyer

VIKINGMUSEUM:

En samling av mindre museumsbygninger bygninger, som kunne romme et Vikingmuseum for Gaia, (Gaia trenger et hus når den blir pensjonert om ca. 5 år) hele historien om vikingskipskopien Gaia til Rio de Janeiro m.v.). Andre bygninger forteller om alt vi har av gravfunn og historie (Gokstadskipet, Kongshaugen, steinsettinger, helleristninger og andre minner og ting fra tidligere tider.

Kan det tenkes at noen kommer for å se VIKINGHISTORIE, lett tilgjengelig ved havna?

SJØFARTSHISTORISK MUSEUM:

Byens lange og tradisjonsrike sjøfartshistorie bør kunne fylle et eget museum som kunne fortelle om de mange gründere og store personligheter som bygde opp de største rederier og sysselsatte tusenvis av mennesker.

Er sjøfartshistorie interessant? Hvor mange har maritime historier i sine familier?

VERFTSMUSEUM:

I boken «Skipsverver i Sandar og Sandefjord» er det grundig dokumentert at byen helt fra siste halvpart av 1700-tallet har vært dominerende i fylkets skipsbygningsindustri og har vært «skibsbygningscentrum». Fra 36 mindre verver i tidligere tider til Framnæs Mek. Verksted som sysselsatte tusenvis av mennesker i sin glanstid.

Hvor mange har hatt venner og familie på FMV? Et kort eller lengre arbeidsforhold?

MUSEUMSPARK:

Jeg ser for meg et område med mindre bygg, maks to til tre etasjer med saltak og gavlene mot sjøen, muligens noen med runde tak (som Gaiahallen). Kanskje et større, smalt bygg, som rommer Gaia med oppsatt rigg og sitt gamle seil (med miljøsymbolet) og med gavlen mot sjøen, med grøntarealer, benker og noen maritime gjenstander. Her kunne man hatt en kafe, med en uteservering på sommerstid.

En mimreplass, hvor man kan sitte å se utover sjøen og la minnene komme?

Et innspill fra en bekjent:

Hvorfor ikke bygge det nye planlagte Gogstadskipet på Carlsen-tomta mens man planlegger museumsbygg, slik de gjorde i Tønsberg?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.