- Rull gressplen over Tivolitomta

Tivolitomta (t.h.) bør gjøres om til grøntarealer, og bli en forlengelse av Badeparken mot øst. Da kan Sandefjord for alvor gjøre seg bemerket som Den grønne og aktive familiebyen. Og bli lagt merke til for dem som kommer hit, og mer attraktiv for oss som bor her.

Tivolitomta (t.h.) bør gjøres om til grøntarealer, og bli en forlengelse av Badeparken mot øst. Da kan Sandefjord for alvor gjøre seg bemerket som Den grønne og aktive familiebyen. Og bli lagt merke til for dem som kommer hit, og mer attraktiv for oss som bor her. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hva skal vi bruke Tivolitomta til?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Er du enig med Sandefjords Blads redaktør Jan Roaldset, som er imot all nedbygging av denne tomta mellom Torvet og havna?

Her er Roaldsets lederartikkel i Sandefjords Blad:

Tivolitomtas skjebne er en gjenganger i debatten om Sandefjords ansikt mot sjøen, hvordan vi ønsker å profilere oss som by og hva vi skal framheve som det unike. Byforum Ressurs har holdt seminarer, kommunen har invitert til debattmøter, innbyggerne er blitt spurt i meningsmålinger og temaet er et fast innslag i kommuneplaner og strategidokumenter. Og årene går ...

LES OGSÅ: Store vyer for Tivolitomta

Jeg har lyst til å slå et slag for Den aktive grønne familiebyen. Med miljøprofil. I takt med tidens trender. Derfor den spissformulerte tittelen: Rull gressplen over Tivolitomta. Med det sier jeg nei til nedbygging av området, enten det er med eller uten boliger, som har vært et stridstema mellom de politiske blokkene.

OG IKKE kulturhus, med eller uten kino eller bibliotek. Her har Larvik for lengst inntatt førsteposisjonen i Vestfold, med det fantastiske Bølgen. Vi har Hjertnes, og det fungerer.

Heller ikke bør Sandefjord velge vikingstrategien, selv om vi skulle få Gokstadhaugen på verdensarvlisten til UNESCO. Her har Tønsberg løpt fra oss allerede, med det storstilte prosjektet på Lindahlplan og den nylig sjøsatte vikingskipkopien. Dessuten har de Slottsfjellet. Og for øvrig er vikingsatsing på blokka i Vestfold fylkeskommune. Hvorfor tråkke i hverandres bed?

LES OGSÅ: Luftige planer for Tivolitomta

Ikke dilte etter nabobyene

Sandefjord bør derimot velge en egen, og annen, vei, og ikke dilte etter nabobyer som for lengst har passert oss. Vi bør ta utgangspunkt i det som er unikt her i Sandefjord, og som vi allerede har: Nemlig Badeparken. Det er rett og slett et fantastisk grøntanlegg. Som både innbyggerne og besøkende legger merke til. Og setter pris på.

Nye Badeparken kan bli Sandefjords grønne La Rambla, som vi kjenner fra Barcelona.

Ved å gjøre Badeparken mye større, kan vi få vår egen lille Hyde Park, i vårt tilfelle som et belte mellom et pulserende byliv og et bryggeområde med potensial. Og flytte dagens parkering på Tivolitomta under bakken. Samt stenge for trafikk fra Hvalfangstmonumentet og oppover, og finne en annen plass til drosjene.

LES OGSÅ: Tivolitomta forurenset

Bruer på kryss og tvers

Ferjeleiet kan bli værende, men vi må få bruer over på kryss og tvers, så folk kan ferdes fra Hesteskoen til Kokeriet, fra Torvet til vannet, og nyte synet av brygga og parken fra oven mens de passerer. Strømstadferja bringer liv og trafikk til sentrum. Alternativer finnes jo ikke lokalt, og vi kan ikke gi fra oss den gullkantede Strømstadforbindelsen til andre.

Den utvidede Badeparken må imidlertid bli mye mer enn grønt. Det er fint øverst ved Hjertnespromenaden, med lekestativene og borgen. Og én og annen skulptur og et vannspeil. Nå kan det bli plass til et badebasseng eller to, i litt større utgave enn vi finner på Ekebergsletta i Oslo.

LES OGSÅ: Nå vil Bjørn Ole selge Tivolitomta

Ballbinge?

Nedenfor parken har vi bobilcamp, minigolf, skaterampe og beachhåndball. Hva med å anlegge en ballbinge i nye Badeparken? På den måten vil grøntbeltet kunne innby til aktiviteter og utfoldelse. Når parken blir større, kan vi lettere si ja til annet enn plen.

En badepark med aktiviteter vil også være attraktiv for familier med barn. På denne måten kan vi gjøre byen mer tiltrekkende for unge voksne, som vi så gjerne vil få til å etablere seg her.

LES OGSÅ: – Byen må vite hva den vil framover

Hva så med bryggeområdet i denne grønne strategien? Her må det bli mer liv, ikke bare i sommermånedene, men hele året igjennom. Strekningen er lang, og badestrand kan vi glemme. Vannet vil for alltid være for dårlig. En kombinasjon av fornøyelser og næring kan gjøre strekningen bærekraftig. Vi har tillatt små firmaer i vannkanten på Framnes. Slike diskrete bygninger tåler vi også andre steder langs vannet. Dessuten må vi si ja til annen virksomhet. Det er ikke realistisk med en sammenhengende lysløype av restauranter i havnebassenget.

Sted for aktive familier

Nye Badeparken kan bli Sandefjords grønne La Rambla, som vi kjenner fra Barcelona. Der byfolk og gjester spaserer og hygger seg, ser og blir sett. Dette kan bli stedet med liv og røre og rekreasjon året rundt, et fristed for travle byborgere og et trekkplaster for turister, som vi ønsker oss flere av. Og ikke minst et sted for aktive familier.

Derfor er min oppfordring til byplanleggere, politikere og andre som brenner for byens framtid: Gjør Tivolitomta om til ekstra badepark, og la Sandefjord bli Den aktive grønne familiebyen! Det vil være en modig beslutning, som ettertiden kommer til å takke dere for. På samme måte som vi i dag setter pris på alle dem som gjennom årene har beskyttet dagens badepark mot nedbygging.

Hva mener du Tivolitomta skal brukes til? Skriv din kommentar i feltet under.

Artikkeltags