Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Som utflyttet sandefjording og med mer enn 50 års erfaring innenfor kommunal planlegging, vil jeg herved minne kommunens politikere på deres ansvar etter Plan- og bygningslovens overordnede målsetting: Alle plan- og bygningstiltak skal skje ut fra helhetlige og langsiktige vurderinger til fordel for befolkningen og enkeltindividet.
Hva er igjen av Sandefjords identitet av havneområdets østre del?
Etter å ha tettet igjen tidligere Kilen-området med boligblokker, gjenstår Berggrens fiskeforretning og ett stykk parkert hvalbåt.
Selve området med Carlsenkvartalet er nå eneste sjønære området i denne del av sentrum hvor kommunen har en mulighet til å utvikle et innbydende fellesareal for både befolkningen og besøkende – også sjøveis fra. I tråd med illustrasjonen presentert av Bryggetorgets Venner gis bakenforliggende «gamle Sandefjords bebyggelse» respekt ved kun å tillate en svært begrenset og lav utbyggingsform, som i form og størrelse fortsatt gir innsyn til «gamle sandefjords» lave bebyggelse.
Carlsenskvartalets areal mot sjøsida må ikke nedbygges med privatiserende blokkbebyggelse, men gi plass for en attraktiv felles møteplass – gjerne med identitetsskapende gjenstander eller arena for mindre konserter etc.
Til et klassisk «problem» for kommunepolitikere: Kommunen har behov for inntekter, og den enkleste løsningen er å innkassere salgssummen for hele Carlsenkvartalet til en entreprenør, som mer enn gjerne er «sulten» på å få utvikle svært attraktiv blokkbebyggelse på denne tomta. En slik utvikling er ikke i tråd med gjeldende (overordnede) planer for dette området og heller ikke i tråd med et forvaltningskrav etter Plan- og bygningsloven om at all plan- og bygningsutvikling skal skje ut fra langsiktige målsettinger i forhold til befolkningen og enkeltindividet.
Derfor til ansvarlige lokalpolitikere ved valg av Carlsenkvartalets utvikling: Vennligst tenk langsiktig og at denne gjenværende del av Sandefjords østre havneområde kan utvikles, slik at byens attraktivitet og identitet både for lokalbefolkning og besøkende, styrkes.
Si klart ifra: Ikke flere boligblokker i denne del av byen.