Gå til sidens hovedinnhold

Carlsenkvartalet-saken gir meg et inntrykk av det som engang i tiden var mange kloke folkevalgtes ønsker om å utvikle byen med et tilbakeblikk på stedets kulturhistorie, nå er overtatt av rene kulturbøller

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er flere år siden jeg pakket sammen mine kulepenner og sa farvel til kommunens planutvalg. Folk som er pensjonert fra tillitsverv, skal være litt varsom med å fortelle dem som kommer etter hvordan de skal behandle saker.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har håpet og trodd at partigruppene hadde sørget for at kunnskap og kultur ble bragt videre. Carlsen kvartal-saken gir meg et inntrykk av det som engang i tiden var mange, kloke folkevalgtes ønsker om å utvikle byen med et tilbakeblikk på stedets kulturhistorie, nå er overtatt av rene kulturbøller.

En kan jo lure litt på hva som gjør at byene våre overlates til bøllene. I Norge har vi svært gunstige skatteordninger for eiendom. Dette skyldes at i vårt land er våre eiendommer tradisjonelt brukt til boliger. Det er der vi finner våre hjem.

Bøllene og baronene overtar

Og her oppe på kanten av Arktis har vi tradisjon for å eie våre hjem selv, enten som rene selveiere eller via sameier og byggelag.

Et hjem skal ikke være et skatteobjekt. Dessverre er det slik at gode ordninger til beste for folk flest, fort blir misbrukt. Inn kommer bøllene og baronene. Samfunnsbyggere og industrifolk er ut.

Den lave bolig- og eiendomsbeskatningen misbrukes glatt til å vri investeringer. Fra arbeidsplasser til et heit eiendomsmarked. De mest hjernedøde eiendomsbaronene i fylket har fulgt opp trenden, og fått ukritisk aksept fra vekslende flertall for tankeløse byggeplaner.

Jo flere kvadratmeter, desto bedre. Og intet argument er slik at det ikke kan bli misbrukt.

En uhellig allianse av «miljø»-aktivister og pengemennesker har nå fått det for seg at boligbygging i spredte landskap er «ut». Tett og trangt er «inn». Dette «grønne» argumentet misbrukes nå til tankeløs nedbygging. Gjerne helt ned i strandkanten.

Naturlig amfi

La meg gå tilbake til egne, gamle kjepphester.

Sandefjord by ligger i et naturlig amfi. Fjell på tre sider og sjøen som en scene på det fjerde. Hvis en plugger inn hjernen til annet enn å leke onkel Skrue, så vil de fleste innse at det å bygge høyt og stenge amfiets sjøfront er uklokt. Grunnen til at kinosaler bygges slik de er, er naturlig for kinogjengerne. Salene skrår nedover mot scenen slik at folk kan se filmene. Carlsen-banden vil bygge slik at «kinogjengerne» som bor i Bjerggata, ikke skal oppleve havnemiljøet. Kilen-banden tenker slik de og. Havnen skal avstenges med høye hus.

Galt å stenge sjøfronten

Og som vi tydelig ser i Kilen, så skal de sjønære boligklossene bygges tett. Veldig tett.

Det er ikke noe galt i å bygge høyt langs byamfiets høye fjellsider. Det gale er å stenge sjøfronten. Det er heller ikke noe galt i å bygge ett enkeltstående, slankt og høyt signalbygg som gir sikt forbi og til siden. Men da snakker vi om ett bygg. Ikke en vegg.

Jeg skal ikke bruke mye tid på arkitektur og stil generelt. Billige kasser er forferdelige. Punktum. Det har ikke noe med smak og behag å gjøre. Vi blir forsøkt lurt hver dag til å akseptere legoarkitektur. Det burde vi slutte med.

Og ikke vil carlsenbanden redde klimaet heller. Det er bare en røverhistorie.

Kommentarer til denne saken