Og denne mannen skal altså ikke offisielt kunne assosieres med Sandefjord?!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Harald Brostrøm og Ivar Schou Trogstad står for sommerens føljetong i leserbrevspaltene i Sandefjords Blad. De pukker på Kultur- og fritidsutvalget og etterspør utvalgets totale vurdering mht. støtten til installasjonen «Veiviseren» på Dag Solstads plass. Hensikten er åpenbart å devaluere forfatteren Dag Solstad. Dette angivelig fordi han historisk har forfektet politiske standpunkter herrene Brostrøm og Schou Trogstad finner kritikkverdige.

DEL

MeningerNoen presiseringer først: «Veiviseren» er ingen byste, skulptur eller monument over Solstad, men en installasjon. Denne peker mot bøker, steder og personer i forfatterens litterære univers. Intensjonen er følgelig; ikke å etablere Dag Solstad som en veiviser, men å skape et uttrykk som viser vei inn til de litterære verk og sammenhenger dem imellom.

Dessuten – i tråd med en viktig oppgave for Solstadprosjektet; å synliggjøre relasjonene mellom forfatteren, forfatterskapet og Sandefjord.

Altså; saken gjelder ikke Dag Solstad som veiviser, men installasjonen med pekere mot litteraturen. Et kunstverk står på egne bein. Uavhengig av hvem kunstneren måtte være. Og dersom vi ikke makter å foreta et slikt skille, vil norsk litteraturhistorie – i hele spekteret fra Knut Hamsun til Nordahl Grieg - måtte underlegges en korrekthetsrevisjon og føres oss et sted sannsynligvis ingen av oss ønsker. Vesentlig litteratur har alltid vært besværlig – og den er ment å være det.

Dag Solstad har fått Statens Æreslønn (2011) som én av seks personer etter opprettelsen i 1963. Han står for nærmere 40 bokutgivelser og er oversatt til 30 språk. Dessuten har han mottatt mellom 15 og 20 nasjonale og internasjonale priser.

Det toneangivende amerikanske tidsskriftet The Paris Review gir ut sitt sommernummer 2016 med 32 sider om Solstad. Vi står foran forfatterens definitive gjennombrudd i USA. I disse dager sitter Hariku Murakami i Japan og oversetter Solstad til japansk.

Og denne mannen skal altså ikke offisielt kunne assosieres med Sandefjord? Hvor idylliserende og provinsielle kan vi tillate oss å være? Og dette i en by som tar mål av seg til å tenke stort?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags