Altså, hun har ikke noe imot snø, Anette Hasle. Men når lederen i IOGTs barne-organisasjon JUBA ivrer for Hvit jul-kampanjen, handler det om noe det er mye lettere å påvirke enn været. Det handler om å få voksne til å ta ansvar for alkoholinntaket sitt i høytiden, sånn at barna skal oppleve en trygg og god jul. Hvit jul er en underskriftskampanje der man lover å avstå fra alkohol når de er sammen med barn i julehøytiden. Underskriften sin gir man enten fysisk på stand, eller man kan signere på nett. Kampanjen holdes hvert år, og Anette forteller at den blir godt mottatt.

– Vi ber folk om å skrive under på et avholdsløfte om ikke å bruke alkohol i samvær med barn i juledagene. Man signerer rett og slett en moralsk kontrakt med seg selv. Altfor mange barn opplever at foreldre og andre voksne rundt dem er ruset, sier Anette.

Enestående familier

Anette Hasle har mye å takke «Enestående familier» for. Som aleneforelder til to sønner begynte hun å benytte seg av IOGTs aktivitetstilbud som retter seg mot foreldre som er alene med barn. Der traff hun samboeren sin, og der ble hun introdusert for Juba.

– I Enestående familier fikk jeg noen å dra på tur med uten å føle at jeg trengte meg på andre familier, forteller Anette.

Man må forresten ikke være «enestående» for å delta i arrangementer i regi av organisasjonen.

Anette sitat 

– For ungene mine var det viktig at vi ikke ble kastet ut av foreningen da jeg fikk kjæreste, smiler Anette.

Samboeren, som er en av lederne for Enestående familier i Sandefjord, traff hun på tur til «Høyt og lavt». Siden det er det ikke få turer de har hatt sammen med både egne og andres barn.

Juba i hjertet

Et av tilbudene Anette fikk gjennom Enestående familier, var å dra på Jubaleir. Leiren var lagt opp for barna, og Anette forteller at konseptet traff henne rett i hjertet. I februar 2013 var hun med på å starte Sandefjord Jubaklubb.

– Å gi ungene tilbud om fritidsaktiviteter på trygge, rusfrie arenaer er viktig, sier hun.

Klubben møtes to ganger i måneden, til for eksempel baking, eksperimenter og hobbyverksted. Nå er det juleferie, men allerede 4. januar arrangeres det gammeldags juletrefest i samarbeid med IOGT.

– Dit kan alle komme. Kanskje flere kan oppdage at Enestående familier eller Juba er et godt tilbud, smiler Anette.

Juniorleir og familieleir i Juba-regi har blitt sommerens høydepunkt. Hele familien deltar, og Anette har dermed allerede plottet inn to uker av neste års sommerferie.

Ser fram til hvit jul

Anette har alltid jobbet med tall, og stortrives i jobben som regnskapsfører hos Sentrum Auto.

Etter mange års pause, har hun også tatt opp igjen svømmingen fra ungdommen, og er aktiv i Sandefjord svømmeklubb Mastersgruppe.

– Jeg har til og med deltatt i Masters-NM to ganger. Noen må jo ta sisteplassen, også, ler Anette uhøytidelig.

Nå ser hun fram til gode juledager sammen med familien. Og hjemme hos henne, der er julen garantert hvit.

Anette Hasle

  • Født 8. februar 1969.
  • Samboer med Roger.
  • Har to sønner på 12 og 15 år, og bonusdatter på 16.
  • Jobber som regnskapsfører hos Sentrum Auto.
  • Leder for Sandefjord Jubaklubb.
  • Svømmer og sykler for å holde seg i aktivitet.