Han ler litt når vi kontakter ham for intervju. Da han etablerte egen praksis for over 30 år siden, ville han at avisen skulle lage en sak. Nå er han snart pensjonist. Han ga seg med hester for fem år siden, og med hunder i år. Men noen få tar han ennå.
– Egentlig kunne jeg ha utviklet ulike deler av praksisen til full jobb, sier han.
Nå behandler han mest mennesker. Behandling er for ham et litt misvisende begrep. Når han setter nåler, setter han i gang kroppens egen selvhelbredelse, slik han uttrykker det.
Mangeartet utdanning
Are har flere utdannelser. Opprinnelig ble han agronom, for siden å ta steget til veterinær. Under siviltjeneste på Vidaråsen ble han oppmerksom på antroposofisk medisin og studerte homeopati. Han startet senere også på medisinstudiet, men avbrøt.
Med tiden lærte han akupunktur. Det var med et holistisk blikk han fikk ideen med å forsøke akupunktur også på dyr.
En akupunktør lærer seg å tolke pulsen på et levende vesen. Ut fra dette skal man kunne finne kroppens eventuelle ubalanse. Måten Are gjenkjenner dette, sammenlikner han med å høre lyden av et ustemt musikkinstrument.
– Jeg behandler ikke symptomer, jeg stimulerer kroppens immunsystem, sier han.
Via menneskelig kontakt kan man også undersøke pulsen hos dyr. Siden 1980 har han behandlet dyr med denne metoden. Pasienter har kommet fra hele landet. Med tiden har han fått internasjonalt ry, og har reist verden rundt for å behandle hester.
En gang ble han kontaktet av kongen av Dubai. Kongens favoritthest var dårlig, og Are ble hentet i privatfly for å behandle denne.
Han mottok senere et brev fra en kinesisk professor, som kunne bekrefte at Ares metode hadde forbedret Kinas urgamle teknikk. Are hadde også oppdaget flere mulige akupunkturpunkter.
Jeg behandler ikke symptomer, jeg aktiverer kroppens eget immunsystem.
Metode mot dysleksi
Nå har han utviklet en metode for å behandle dysleksi. Mange har allerede fått behandling med lovende resultater. Han har tilbudt sine tjenester til skoler, men har foreløpig ikke møtt interesse.
– De slår fast at dysleksi ikke kan behandles, sier han lakonisk.
Metoden hans er enkel, og samfunnet kunne bli spart for mye lidelse, mener han.
Datteren hans er også utdannet veterinær, og har lært farens metoder. Hun er nå i gang med egen praksis i Sandefjord.
Hans prinsipper reflekteres også gjennom valg av matvarer. Selv er han ingen fanatiker, men høster gjerne egne grønnsaker hos andelslandbruket til Lavoll på Breidablikk.
Are har alltid vært sin egen herre, bortsett fra en periode som byveterinær i Nord-Norge. Der var han også inspektør på slaktehus. Han synes at trenden med billigst mulig mat går på bekostning av både kvalitet og dyrenes velferd.