Gå til sidens hovedinnhold

«De ekte rasistene», et tilsvar

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sitt leserinnlegg «de ekte rasistene» i Sandefjords Blad 27. mai skrev Holseth om diskriminering, og kalte de han hevder diskriminerer for rasister. Han har tatt seg bryet med å søke opp diskriminering i store norske leksikon. Hadde han gjort det samme med begrepet rasisme han fått lese følgende:
«Felles for ulike former for rasisme er at enkeltpersoner reduseres til representanter for en gruppe.»

Og dette er selvfølgeligheter, det enkelte menneske (uavhengig av religion) skal ikke reduseres til en stat handlinger eller en oppdiktet enighet om politikken staten fører. Som for eksempel politikken staten Israel fører mot Palestina. Det er rasistisk å legge handlingene til staten Israel på jødenes kollektive skuldre.
Når Holseth sier at «enhver venstresidevelger [ …] sliter med å forstå at de selv er rasister når de snakker om Israel» gjør Holseth en merkelig øvelse som resulterer i at alle jødiske venstresidevelgere som snakker (kritiserer antar jeg han mener) om Israel, er rasistiske mot jøder, eller da seg selv tydeligvis. Et heller merkelig resultat, men det er merkelig fordi logikken står på falsk grunn. Å kritisere en stat for dens handlinger er ikke rasisme, selv om Holseth har rett i at akkurat denne staten er «den eneste jødiske stat», det gis ikke noe klippekort på krigsforbrytelser av den grunn. Handler man slik at man fortjener kritikk, så får man kritikk. Personlig er jeg for at stater er løsrevet fra religiøse eller etniske definisjoner. Jeg minner Holseth på at selv om det bor rundt 5 millioner Jøder i Israel, bor det 10 millioner i andre land. Man må ikke bo i Israel eller støtte Israels okkupasjon av Palestina for å være Jødisk. Det er også slik at en økende andel jøder både utenfor og i Israel er kritiske til hva staten Israel holder på med. Blir flere og flere jøder rasister i Holseths øyne?


Holseth fortsetter sitt innlegg med å ramse opp en rekke eksempler på hva han mener at «venstresiden» ikke reagerer likt på, som de gjør når Israel agerer. . Han mener tydeligvis at det bedrives en form for statsdiskriminering. I samtlige eksempler tar han selvsagt feil. Jeg opplever at venstresiden generelt ønsker å hindre konflikter og hendelser i å bygge seg opp til å ende som en stormaktsrivalisering hvor alle håp om løsning forsvinner. Dette forklarer hvorfor sanksjoner ikke er på kravlista i nye konflikter. Når det gjelderland som for eksempel Kina, sier Holseth at ingen på venstresiden snakker om å boikotte landet. Da må jeg nesten spørre Holseth, snakker du egentlig med folk fra den politiske venstresiden? Opplever da at en vanlig kritikk av regjeringens handlingslammelse overfor Kina, hvor handelsavtaler settes foran prinsipper om menneskerettigheter og behandlingen av etniske minoriteter.


Hver situasjon er forskjellig og krever sin politiske reaksjon. Det har vist seg at isolering fra det internasjonale samfunnet gjennom kulturell, økonomisk og politisk boikott fungerer mot apartheidsystemer som Israel driver mot palestinsk befolkning. Derfor ønsker venstresiden i økende grad å prøve dette virkemiddelet igjen. Det lyktes i Sør-Afrika, det kan lykkes igjen.

Kommentarer til denne saken