De rikes dugnad

PXHERE

PXHERE Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sjelden har så mange vært på flukt, men allikevel er det ganske få som kommer til Norge som flyktninger. Sandefjord kommune skal i kommunestyret 17. desember ta stilling til om man skal følge IMDis anbefaling å bosette 33 flyktninger i Sandefjord. Dette er det nok stort politisk flertall for og det skulle bare mangle. Det er vel kun et visst parti som kommer til å mene at 33 er altfor mange …

Det er veldig sannsynlig at det blir bosatt 33 flyktninger i Sandefjord neste år, men vi bør ta oss et øyeblikk og fundere på hvorfor det er så få. Svaret er selvsagt, det er få fordi få flyktninger kommer til Norge i utgangspunktet. Da blir selvfølgelig fordelingen rundt om i kommunene lave.

Overføringen av kvoteflyktninger har blitt kraftig forsinket på grunn av pandemien vi er i. Samtidig kommer det nesten ingen asylsøkere. Mange sitter fast i flyktningseleire i Tyrkia, som EU betaler Tyrkia store summer for.

For hver krone rike land bevilger til å sikre egen økonomi, gir vi mindre enn ½ øre i nødhjelp til de 250 millioner menneskene som trenger den mest. Samtidig ser vi i mange land at krisepakkene gis ekstremt skjevt, hvor størstedelen av pengene havner på få hender. Covid-19 har ført til en dramatisk økning i menneskerettighetsbrudd, deriblant kjønnsbasert vold, menneskehandel og rekruttering av barnesoldater. Samtidig har den internasjonale innsatsen for å beskytte de mest sårbare ikke bare stagnert men faktisk blitt redusert. Så kan vi spørre oss selv hva slags «dugnad» de rike landene i vesten faktisk driver med. Velstående nasjoner har sikret seg 53 % av vaksinene mot covid-19, til tross for at de kun utgjør 14 % av verdens befolkning. Enkelte land har sikret seg så mange doser at de kan vaksinere hele befolkningen flere ganger.

Kriser har en tendens til å bringe folk sammen, denne krisa har ført oss lengre fra hverandre. I stor grad fordi de rikeste landene har prioritert seg selv. Og de rikeste i de rike landene har stort sett gjort det samme. Ikke bare er dette ekstremt usolidarisk, det forlenger også pandemien.

Norge må trekke seg ut av Schengenavtalen og Dublinkonvensjonen. Videre må vi være pådrivere for at europeiske land tar et felles ansvar for å gi flyktninger beskyttelse. Det trengs sårt.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken