La oss gi dere noen eksempler på hvorfor 1. mai (og 8. mars, for den sakens skyld) i aller høyeste grad er tidsaktuell. Også i 2016. Dessverre.

EI LØNN Å LEVE AV. I disse dager streiker hotell- og restaurantarbeidere. De krever kun ei lønn som er mulig å overleve på. Disse arbeiderne er blant dem vi ønsker å støtte 1. mai.

KVINNELØNN. Ferske tall fra SSB viser at kvinner tjener 14 prosent mindre enn menn, og lønnsforskjellene har økt noe det siste året. Den kampen er altså ikke vunnet, som mange tror.

UFRIVILLIG DELTID. Undersøkelser viser at mange (spesielt kvinner) kun får tilbud om deltidsstillinger. Spesielt i helsesektoren er dette vanlig, og som vi vet er det en stor overvekt av kvinner i disse yrkene.

TARIFFAVTALER. Nylig forsøkte elektrokjeden Expert å erstatte tariffavtaler med bonusordning for de ansatte. Takket være fagforeningen får de butikkansatte nå trygghet. Det er blant annet dette arbeidernes dag handler om.

ARBEIDSMILJØ. Historien om veskebutikken Michael Kors i Stavanger er nok et skrekkeksempel. De ansatte overvåkes via kamera, og sjefen sitter på bakrommet og gir instruksjoner via ørepropper. Er det slik vi vil ha det?

INTERNASJONAL SOLIDARITET. Selv om det finnes mange eksempler på urettferdighet, juks og utnyttelse i arbeidslivet her hjemme, har vi likevel et velfungerende arbeidsliv i Norge. Det må ikke hindre oss i å heve blikket og se utover grensene. Internasjonalt arbeidsliv, i alle deler av verden, regelrett stinker. Eksemplene er så mange og så hårreisende at du garantert har fått med deg noen av dem i nyhetsbildet. 1. mai har vi anledning til å vise at vi står sammen med dem, i solidaritet.

Kanskje skal du ikke gå i tog på arbeidernes dag, ei heller høre noen 1.mai-taler. Vi håper likevel at du vil skjenke en tanke til de mange som trenger vår solidaritet – både her hjemme og i resten av verden.

Med de to første linjene i Internasjonalen sier vi gratulerer med dagen, alle arbeidere!

Opp, alle jordens bundne trelle!
Opp, I som sulten knuget har.