Det laveste klimautslippet vinner

Ådne Naper (SV)

Ådne Naper (SV) Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Skal du bygge på Sandefjord videregående skole, må du ha lavere utslipp enn konkurrenten.

Klimakrisen krever omstilling. Det vil prege alt vi gjør i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Og politikken må bidra til at det er god butikk å drive klimavennlig.

I Vestfold og Telemark skal vi kutte utslipp av klimagasser fra litt over fire millioner tonn Co2 i 2009 til under 2 millioner Co2 i 2030. Det er 60 prosent kutt. Utslipp fra industrien og byggnæringa gjør næringspolitikk til klimapolitikk.

Når en bysilhuett har innslag av lifter, kraner og byggeplasser, så ser du en by i vekst og utvikling. Men samtidig durer mye av dette utstyret på dieselaggregat. Oppføringen av nye bygg krever utslipp, i tillegg til at drift og vedlikehold av flere bygg krever mer energi. Derfor er det viktig at de nybyggene det er behov for, bygges med så lite utslipp som mulig, settes sammen av deler og utstyr produsert med et så lavt karbonavtrykk som mulig, og driftes så energieffektivt som mulig.

Selv om det mest miljøvennlig kanskje ville være å ikke bygge, så vil det forstatt være behov for nye bygg. Et godt eksempel er Sandefjord videregående skole. Det er hevet over enhver tvil at den store skolen er overmoden for grundig rehabilitering. Derfor tar vi utgangspunkt i massivtre og plusshusstandard når vi investerer 600 millioner kroner i oppussing og utbedringer, for en bedre skolehverdag for 2000 elever og 300 ansatte.

I byggingen av nye Horten videregående skole tok 21 regionale aktører del i arbeidet med det offensive miljøbygget. Aller helst skulle også selve byggematerialet vært levert av lokale aktører og ikke importert. Men det er viktig at våre investeringer også er investeringer i kompetansen vi trenger lokalt for å bygge utslippsfritt.

Fra nyttår vil klima og miljø vektes tungt i forbindelse med alle anskaffelser i regi av fylkeskommunen. Lave utslipp skal bli et konkurransefortrinn. Klimaavtrykk skal innarbeides i anskaffelsesreglene og seriøsitetsbestemmelsene, og det vil bli satt krav til utslippsfrie byggeplasser. Det blir litt som fylkeskommunen gjør med krav om lærlinger: Skal bedriften din ha offentlige kontrakter, må du ha lærlinger. Og nå må du også ha lavere utslipp enn konkurrenten.

Vi har flere bedrifter i regionen vår som produserer varer med et langt lavere klimaavtrykk enn fossile konkurrenter. To gode eksempler er fra produksjon av sement og jernvarer. På Norcem i Brevik har de kuttet mye utslipp i sin sementproduksjon, og utvikler anlegg for fullskala karbonfangst i produksjonen. Isolert sett vil denne karbonfangsten gi en litt dyrere sement. Så for å gjøre dette prosjektet til god butikk, må offentlige aktører, som oss selv, etterspørre lavkarbonsement – og på sikt kreve nullutslipp i egne innkjøp av sement og betong.

Et annet eksempel er produksjon av jernvarer på Ulefos Jernværk. Bedriften produserer jernvarer på vannkraft fra Telemarkskanalen – og med dèt leverer de varer til en tiendedel av utslippene fra fossile konkurrenter. Blant annet kumlokk med våpenskjoldet til nye Tønsberg kommune. Dessverre opplever vi at kinesiske konkurrenter er billigere ved innkjøp, til tross for både 12 000 nautiske mil transport og mye større utslipp i produksjonen. Skal vi mene noe med vår egen grønn industri, så må offentlige aktører forplikte seg til å velge de jernvarene som har lavest utslipp framfor lavest pris.

Til nå har lavest pris vært det førende for planleggingen av nye bygg. Framover blir det lavest klimaavtrykk. De mest klimavennlige løsningene skal ligge til grunn i fylkeskommunens innkjøp, anskaffelser og nye byggeprosjekter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken