Matpakka er en god tradisjon

Anita Miric.

Anita Miric. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ønsker vi virkelig å frata foreldrene til 633 350 elever ansvaret for matpakka? Foreldre som stiller opp og lager matpakkene til sine barna hver dag? Det er dette Arbeiderpartiet går inn for å gjøre ved innføre skolemat.

Jeg har snakket med flerre foreldre som sier at de gleder seg til å lage matpakker til sine barn! De ser fram til å ta med seg sine førsteklassinger og kjøpe en matboks akkurat slik seksåringen ønsker seg. Dette er jo stas!

Det er mye annet med disse matpakkene enn bare den næringsrike kosten i dem. Foreldrene skriver av og til personlige hilsener på en lapp og legger den i matboksen. Ofte kan vi se eksotiske små måltider under lokket. I dagens Norge lever vi i et fargerikt fellesskap, der varierte mattradisjoner fra andre land og kulturer finner sin naturlige plass.

Det å kikke i en annens matboks er alltid spennende og kan skape overraskelser. Gjennom mat tatt med hjemmefra lærer de små at ikke alle er like. Kanskje er det lov å smake på andres matpakke også? Slik blir det ikke med Arbeiderpartiets opplegg, der alt er likt og grått.

Dagens matpakketradisjon gir foreldre ansvar, frihet og mulighet til å bestemme, sammen med barna, hvordan deres matopplevelse skal være. Ønsker Ap virkelig å frata oss gleden ved å lage personlige, fargerike, spennende og unike matingredienser i smak og mengde?

De sosiale helseforskjellene er ikke nødvendigvis kun forårsaket av feil mat i matpakka. Det kan også være snakk om genetikk, der en kan ha arvet for eksempel sykdom fra generasjoner tilbake.

En familie med flere barn som får servert samme mat kan oppleve at ett av barna utvikler sykdom selv om de andre er helt friske. På en ferie kan ett av barna bli smittet av barnesykdom, men ikke de andre.

Kan vi da påstå med sikkerhet at dette Ap-tiltaket kommer til å bidra til en bedre og jevnere helse? Jeg tror det heller bidrar til ansvarsfraskrivelse. Vi foreldre har selv bestemt å stifte familie, og vi påtar oss gjerne ansvaret for barnas helse gjennom ernæring!

Jeg er virkelig glad for at Norge har så mange foreldre som tar dette ansvaret på alvor, og selv velger maten de ønsker å sende med barna i det daglige, eller når de er på skoletur. Det er rett og slett en fin måtte å lære bort rutiner og vaner som barna overtar siden. Det er gjennom slike små ansvarsoppgaver de lærer at alt ikke blir servert på tallerken i løpet av livet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken