Det må jo være et tankekors for H og Frp at fylkesmannen til stadighet må gripe inn når lokalpolitikere ikke følger fastsatte planer og retningslinjer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Allemannsretten er selve bærebjelken i norsk friluftsliv. Denne retten gir oss alle rett til å bruke naturen rundt oss og har dype røtter i vår kulturarv. Dette er en av våre viktigste fellesgoder som vi tar for gitt. Den sikrer at vi alle kan ferdes i utmark til fots hele året så lenge det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alt dette er vel og bra, men allemannsretten er under stadig trussel. Sandefjord med sin flotte kystlinje har mange utfordringer her. En av de største utfordringene som vi møter er den stadige «privatiseringen» av vår kystlinje. Tidligere utmark som skjær, holmer, svaberg og strender blir gjort om til «parkanlegg» eller nedbygget av boliger og hytter kun oppnåelig for de aller rikeste av oss.

Utilgjengelig for offentligheten

Asnesodden er godt eksempel på dette. Her var det flotte svaberg som tidligere var tilgjengelig for offentligheten. Det eneste som fantes der, var noen gamle hytter fra krigens dager. Disse ble kjøpt opp av private, som med advokater og kløktige arkitekter klarte å overbevise planutvalget om at et praktbygg eller tre vil bli veldig fint. Flott for dem som eier eiendommene, men Sandefjords befolkning er taperne. En tilsvarende utbygging har man også sett på Herreportveien., definert som LNF-område, men under dekke av landbruk forsøkt privatisert. Vellaget her måtte sette ned et eget utvalg for å imøtegå alle disse planene.

Felles for alle disse sakene er at et borgerlig flertall i planutvalget sikret flertall for utbygging. Og dessverre, den listen er svært mye lengre.

Nedbygging av Rødsåsen

Kystlinjen er dessverre ikke de eneste stedene allemannsretten trues. A/S Thor Dahl sine planer for en større nedbygging av Rødsåsen fikk øynene opp for mange her i Sandefjord. På kort tid ble en Facebook-gruppe etablert. Gruppen teller i dag nesten 1.000 medlemmer. En egen Rødsåsen-komité er også etablert med kompetente personer. Komiteens målsetting er å stoppe denne utbyggingen.

Denne saken viser godt at flertallet av politikerne ikke er på linje med hva befolkningen ønsker. Rødsåsen er et mye brukt friområde eid av A/S Thor Dahl. Vesterøya er Sandefjords største bydel med over 7.000 innbyggere med sterk press på areal. Arbeiderpartiet med støtte fra SV, V og MDG ønsker å omregulere Rødsåsen til grøntområde. Høyre, Frp, Sp og KrF ønsker en utbygging, så snart de blir enig med seg selv om hvor mange boliger de vil godta.

Utbyggingen de ønsker, blir uansett betydelig og nok et grøntområde blir rasert. Denne utbyggingen er et meget godt eksempel på hvilken side disse partiene har tatt – makt og penger.

Tankekors for H og Frp

Det må jo være et tankekors for de samme partiene at fylkesmannen til stadighet må gripe inn når lokalpolitikere ikke følger fastsatte planer og retningslinjer. Deres respons er at dette er lokaldemokrati. Min definisjon på lokaldemokrati er ikke å løpe kommersielle interesser og folk med mye makt og penger sitt ærend. Disse utgjør faktisk en svært liten del av befolkningen.

Vi ser også en sterk økning av privatisering for å forhindre allmennheten tilgang med ulovlig oppsatte gjerder og skilting. Utmark blir forsøkt omdefinert til innmark, og dermed kan man avvise folk fra å bevege seg i strandsonen. Det som bekymrer mest, er at man slipper unna med det.

Alle disse endringene skjer sakte og sikkert, og svært ofte med velsignelse fra Høyre med støtte fra Frp. Her er privat eierskap viktigere enn allemannsretten. Til stadig ser vi planutvalget godta unntak fra denne regelen.

Allemannsreteten må grunnlovfestes

Arbeiderpartiet jobber med å grunnlovsfeste denne retten. Da får allemannsretten en mye sterkere og tyngre posisjon i det norske lovverket. Man må huske at når et område er nedbygget, er det ikke noen vei tilbake. Området er tapt for allmennheten for all fremtid. Da hjelper det lite at planutvalgets leder, Tor Steinar Mathiassen, i avisen har uttalt at han angrer på flere av tiltakene han stemte for. Tar man en liten tur med en av Strømstadferjene, ser man fort når man er i Sverige, kysten er langt mindre bebygget, og man har lange urørte kystlinjer. Svenskene har samme allemannsrett som i Norge, men har vært mye flinkere til å etterleve denne.

Vi i Arbeiderpartiet ønsker å verne allemannsretten for å sikre fremtidige generasjoner før vår vakre kystlinje i en av Norges flotteste kommuner blir fullstendig nedbygd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.