Palestina har nå vært okkupert av Israel i 50 år. Den siste tiden har vi også sett at israelske myndigheter systematisk beveger seg fra okkupasjon til faktisk anneksjon av palestinsk land, gjennom stadig flere og hyppige ulovlige bosetninger. Disse bosettingene krenker palestineres rettigheter og er en av de aller største hindrene for fred i regionen. Når det nå bygges flere bosettinger enn noen gang, blir fred et mer og mer fjernt begrep.

Muren som Israel har bygget opp på Vestbredden splitter palestinske familier, skiller venner fra hverandre og hindrer palestinere i å dra på skole, jobb og sykehus. Det er fullstendig utmattende å bare tenke seg hvordan det er å leve under slike forhold.

Etter at Donald Trump annonserte at han ønsker å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, har gnisningene mellom de to landene igjen utviklet seg. Det meldes om gatekamper og voldsomme sammenstøt mellom israelere og palestinere i Gaza og på Vestbredden. Spenningene vi ser i regionen i dag, gir et kaldt gufs tilbake til jula 2008, da Gaza ble rammet av det dødeligste og kraftigste angrepet siden seksdagerskrigen i 1967.

Norge har tidligere vært en viktig aktør i internasjonale fredsforhandlinger og vi har fått ord på oss for å være det lille landet med det store hjertet. I en tid hvor stadig flere mennesker lever i ufrihet og palestinernes situasjon forverres, trenger vi at Norge tar en mer aktiv rolle som fredsmegler og initiativtager. Til tross for dette har vi en tilsynelatende likegyldig statsminister som er mer opptatt av å bli likt av alle, enn å ta i bruk muligheten hun har til å anerkjenne Palestina som en stat. Et motmiddel mot Trumps destruktive Palestina-politikk er sårt tiltrengt, og en anerkjennelse vil bidra til å styrke palestinernes forhandlingsposisjon og utsiktene for en reell fredsprosess.

Mitt største ønske er at israelerne og palestinerne går en fredelig julefeiring i møte, og at 2018 byr på fremgang i fredsprosessen mellom landene. 50 år med okkupasjon er 50 år for lenge.