Hvorfor er svensk sukker sunnere enn det norske?

Blir denne sjokoladebiten sunnere om den handles inn i Sverige? spør ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen (innfelt) i denne lederen.

Blir denne sjokoladebiten sunnere om den handles inn i Sverige? spør ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen (innfelt) i denne lederen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

For hvorfor ellers vil norske politikere at vi handler i Sverige?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Man behøver ikke å være ekspert på kosthold for å forstå at den skyhøye sukkeravgiften er tull. For nå er den så høy at det er blitt en lønnsom industri å omgå avgiften. Det høye nivået kan like gjerne være med på å øke det norske sukkerforbruket som å senke det.

Utfordringen er dessuten at butikkene flommer over av annen usunn mat, der sukkerinnholdet er gjemt bort i uleselige innholdsfortegnelser eller i karbohydrater av den svært lettfordøyelige sorten. Det er dette som er utfordringen i hverdagen. At godteri og brus er usunt, vet vi fra før.

LES OGSÅ: Hval vurderer å flytte til Sverige for å slippe sukkeravgiften

Det er derfor lett å forstå Hval Sjokoladebedrifts mange frustrasjoner. Av en omsetning på 55 millioner kroner, går 25 millioner til å betale sukkeravgift. Det er blitt så håpløst etter at avgiften er økt med 83 prosent. Så for å gjøre det enda vanskeligere er grensen for momsfri import av varer økt til 350 kroner.

Dermed har vi laget en perfekt storm for å øke sukkerforbruket.

Norske forbrukere behøver nemlig nå knapt løfte en finger for å sikre seg søte varer uten å betale den høye avgiften, det sørger en ny og blomstrende industri for. Svenske nettselskaper har siktet seg inn på norske slikkemunner med fraktfrie leveranser. Det er så viselig anrettet at forbrukerne kan hente de samme sukkerholdige varene i de samme butikkene som før, men nå i post-i-butikk-skranken i stedet for i brushyllen. Det er slik vi forstår at avgiften er målrettet for å øke svenskehandelen.

LES OGSÅ: Ellevill vekst for svensk godteriselskap

Vi bør derfor ikke være det spor overrasket over at sjokoladefabrikken i Sandefjord ønsker å flytte virksomhet til Strømstad. Det er jo der norske politikere ønsker at nordmenn skal handle, og det lykkes de godt med. Vi brukte 23,7 milliarder norske kroner på å handle i Sverige i 2017. Og det vil bare øke. Det er kommet så langt at nordmenn nå står for tre prosent av detaljhandelen i Sverige. Tallene er hentet fra nettavisen E24, som baseres seg på to rapporter HUI Research har laget for Svensk Handel, Region Värmland og Västra Götalandsregionen.

Grunnen er selvsagt det høye norske avgiftsnivået.

Konsekvensen er at det skapes flerfoldig tusen arbeidsplasser i Sverige i stedet for i Norge.

Nå vil andre arbeidsplasser også lekke til Sverige – der det fristes med både billigere frisører og tannleger.

Så er det ikke sånn at avgifter i seg selv bare er negativt. Hele vår velferdsstat er bygget opp på høye inntekter til staten, og at vi kan redusere usunt forbruk med høyere priser. Men skal det virke etter hensikten, må jo avgiftene avpasses nivået i omkringliggende land – og i alle fall Sverige. Eller så oppnår vi bare to ting: Å flytte arbeidsplasser ut av landet, og skape mange unødige og forurensende reiser.

I 2017 ble det reist fra Norge og inn i Sverige 13,7 millioner ganger – i tillegg til netthandelen. For 70 prosent av reisene var billig svenskehandel målet. Eller sagt på en annen måte: For hver eneste nordmann ble det foretatt to handleturer til Sverige i fjor.

Nå blir det enda flere. I alle fall for oss som liker Hval Sjokolade. Om det da ikke blir mulig å sitte i Sandefjord og bestille sandefjordsjokoladen på nett – via Sverige.

ANDRE MENEINGER:

Husker regjeringen hvilket bein avgiftene halter på?

Hva velger du? Billigere vin eller fortsatt taxfree? 

Ja–fasen er for lengst over 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.