La Enköping inspirere utviklingen av Badeparken

BADEPARKEN: Blir parken beplantet med en større variasjon av stauder, busker og trær kan den bli en oase, skriver Karen Bjerke. Foto: Olaf Akselsen

BADEPARKEN: Blir parken beplantet med en større variasjon av stauder, busker og trær kan den bli en oase, skriver Karen Bjerke. Foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg har vært på tur til Sverige, til imponerende parkanlegg og private hager. Det siste stedet på vår herlige tur var Enköping – en uventet og spesiell opplevelse, som jeg gjerne vil dele med våre politikere.

DEL

MeningerEnköping er en by på størrelse med Sandefjord og ligger ca. 10 mil nordvest for Stockholm. Byen var tidligere kjent for sine parker og hageanlegg, men tiden hadde løpt fra stedet.

Den fremstod kjedelig og søvnig, og kommunen ønsket en vitalisering. Det ble besluttet å skape en grønn, fargerik og spennende by til glede for innbyggerne og besøkende. Den kjente hollandske landskapsarkitekt og gartner, Piet Oudolf, ble engasjert. Oppdraget var å gi byens 20 små og store parker nytt liv med stil og et individuelt særpreg.

«Drømmeparken» er den største, et parkdrag langs elven med utallige små og store rom formet av planter og busker i forskjellige størrelser. Kunstnere har også fått boltre seg fritt med planter kombinert med gjenstander på en måte som gir oss hageeiere mye inspirasjon.

Årstidene: Om våren blomstrer magnolia og kirsebærtrær i alle nyanser sammen med tulipaner og andre løkblomster. I juli, august og september kan vi glede oss over flerårige planter og stauder i alle tenkelige farger og former, kombinert med dekorativt gress og vakre trær, vakkert og estetisk satt sammen.

Noe av hemmeligheten med beplantningen er at den er delvis selvstelt. De planter store felt med planter og en tett undervegetasjon, som hindrer ugresset å trenge seg fram. Gartnerne klipper i liten grad av hamser og avblomstrete stilker. I det store «blomster havet» blir dette dekorativt, spesielt når rimfrost og snø legger seg over det hele.

Enköping har oppstått på nytt og fått en ny giv. Byen blir besøkt av turister fra fjern og nær, og det kommer busslaster fra Arlanda flyplass for å fryde seg over synet. Dyktige guider kan ta oss rundt. og det er laget gode kart med alle blomsternavn og en digital guide for dem som vil gå rundt på egen hånd. Gå inn på nettet og se selv: upplevenkoping.se.

Hva har dette betydd for byen? Først og fremst er parkene til fryd og glede for byens egne innbyggere, men de har også betydd mye for byens hoteller, spisesteder, gartnerier og handelsstand.

Hva er det jeg vil formidle? Jo, jeg tenker først og fremst på vår egen bypark, Badeparken. Der ligger den åpen, litt kjedelig og bare venter på at dyktige formgivere skal skape gode rom og fargerike opplevelser for både byens befolkning og ikke minst våre gjester. Barnehjørnet er blitt veldig positivt, og skateparken er i full bruk. Det er flott. Den lille parken ved dammen er vakker, men lite brukt til rekreasjon. Den trenger litt kjærlig pleie. Parken har flere vakre skulpturer, men de står litt alene. Tenk om man integrerte dem på en bedre måte!

Det er trist å se utslippet av gjørmet vann nedenfor Park Hotell, og det er vel ikke nødvendig at parken skal brukes til presentasjon av årets nyeste bilmodeller!

Blir Badeparken beplantet med en større variasjon av stauder, busker og trær kan den bli en oase. Det kan bli hyggelige rom for piknik, lek, konserter, utstillinger og rekreasjon.

Nå skal Thor Dahls gate rustes opp. Her har byen en gyllen mulighet til å integrere den nye gaten og Kurbadet inn i en større helhet.

Dette høres kanskje dyrt ut, men man kan begynne forsiktig og utvide felt for felt over tid. Først må det lages en helhetsplan i samarbeid med landskapsarkitekt og gartnere.

Sandefjord er kjent for sitt fantastiske hvalfangstmonument. Tenk om Badeparken kunne oppnå den samme status?

Jeg utfordrer våre politikere til å tenke nytt, satse frisk og fremadrettet. Sandefjord er full av muligheter!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags