Gå til sidens hovedinnhold

Uvitende politikere trenger vi ikke, Sommerstad!

Artikkelen er over 5 år gammel

SP politiker Lise-Marie Sommerstad har lest blogginnlegg som kritiserer barnevernet i konkrete saker. Det fremgår av hennes leserinnlegg at hun ikke har satt seg inn i noen av sakene. Allikevel ber hun om at de som skriver om negative erfaringer med barnevernet skal slutte med det. Uvitende politikere som ikke vil sette seg inn hvordan barnevernet i praksis fungerer, trenger vi ikke! Det mest alvorlige med barnevernet i Norge er at norske medier ikke skriver om konkrete saker. Pressen er ikke til stede i fylkesnemd eller domstol som behandler disse sakene. Grove overtramp fra barnevernet skjules derfor for folk flest.

LES INNLEGGET TIL LISE-MARIE SOMMERSTAD HER!

Man må gå til utenlandske medier for å lese om norsk barnevern. Norsk barnevern er verdensberømt for manglende rettssikkerhet. Det er demonstrasjoner mot norsk barnevern i en rekke land og flere regjeringer har sendt protestnoter til Norge. Det er en rekke urettferdige regler som det norske Storting har vedtatt som muliggjør alle barnevernsovergrepene. Som kjent reiser politi, barnevern, barneombud, helsesøstre og andre rundt på norske skoler og forteller barn at vold mot barn ikke er tillatt. Det er forsåvidt greit.

Dersom et barn plutselig påstår at foreldre slår og forteller det til en lærer, har læreren plikt til ikke å fortelle det til foreldrene, men skal fortelle det til barnevernet. Barnevernet anmelder det til politiet og deretter blir det avhør av barnet på barnehus uten at foreldrene får vite om det! Dette er norske regler stikk i strid med grunnleggende rettsikkerhetgarantier blant annet fastsatt i den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

I avhøret på barnehuset burde foreldrene gjennom egen advokat ha rett til å stille barnet spørsmål som kan oppklare om barnet lyver, misforstår eller husker feil. Foreldrene er gjerne de nærmeste til å informere om hvilken sammenheng barnet har fremsatt voldspåstanden.

Foreldrene har i ettertid rett til å få oppnevnt advokat og har da rett til nytt avhør. Etter regler Stortinget har vedtatt skal dette avhørt skje snarest. Imidlertid bevilger ikke Stortinget penger som muliggjør en rask oppfølging. Nylig var jeg i en sak i Drammen hvor det tok over et år til det ble nytt avhør! Da husker barnet lite og troverdigheten til det nye avhøret blir lav. I flere saker opplever jeg at barnet blir fratatt sine foreldre øyeblikkelig etter første avhør. Siden får kanskje foreldrene bare se barna under tilsyn fra barnevernet to timer av gangen tre ganger i året. Når et barn kommer med påstand om vold burde det straks vært tatt opp med foreldrene og foreldre og barn skulle straks blitt fulgt tett opp.

Bare dersom nærmere undersøkelser bekrefter det barnet sier og foreldre ikke evner å endre adferd er omsorgsovertakelse på plass. Dersom barnet ikke snakker sant er dette et forhold som foreldre, skole og barnevern straks burde ta fatt i. Isteden lar vi slike hemmeligholdte løgner forgifte familielivet i Norge i lang tid.

Det er slike norske politikere som Sommerstad som ikke gidder å sette seg inn i konkrete saker som dessverre sitter på Stortinget og vedtar denne type lovgivning. Det finnes en rekke andre urettferdige lovregler og ordninger på dette område. I tillegg har vi sviket fra norske media som ikke skriver om dette.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.