Gå til sidens hovedinnhold

Kjøring i mørke

Artikkelen er over 3 år gammel

Har den senere tid, både i lokalpresse og på TV, registrert at politiet har gått ut og informert publikum om risikoen vedrørende kjøring i mørke.Dette med riktig lys og hva som er forbudt, f.eks. parklys sammen med nærlys.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette at bilene har tilstrekkelig lys er selvfølgelig viktig, men det er et tema som veldig sjelden kommer opp, hvordan en skal bruke sentralsynet ved mørkekjøring.

Det vi vet, er at synet tiltrekkes de skarpeste kontrastene i et miljø, dvs. at øynene blir dratt inn mot motgående bil, og da blir vi blendet, selv om de kjører på nærlys, mao. en må overstyre refleksene, slik at en ikke blir utsatt for denne blendingen, og dermed ikke registrerer noe i black spot-området, og for ikke snakke om fart isforholdene til sikt.

Mange fotgjengere bruker ikke refleks når de er i byen, men selv om byen er opplyst, og en trafikant får motgående lys mot seg, blir han også blendet, det er mange eksempler på at fotgjengere har blitt påkjørt i gangfelt i en bykjerne, fordi se-teknikken er en utfordring for mange, som gjør at en overser fotgjengere. Det kan være lurt for fotgjengerne å ha en tanke på dette også, for å redusere sin egen risiko.

Kommentarer til denne saken