Gå til sidens hovedinnhold

Folk jobber med blomstene sine, pusser opp husene, bygger ut eneboligene og til sammen gir det oss et bomiljø som mange misunner oss. Skal vi så bryte opp dette med en tilfeldig blanding av blokker og eneboliger med bare noen få meter imellom?

Artikkelen er over 2 år gammel

Boligblokker dukker opp i alle eneboligområdene. Skal Sandefjord bygges ut etter innfallsmetoden? Vi bor i Store Bergan-området. Den gamle og sjarmerende Skrubbebygda består av stemningsfulle og velholdte eneboliger med noen butikker og kontorbygg her og der. Boligblokker har vi også, men de er konsentrert til noen få områder med avstand til eneboligområdene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå skjer det noe alvorlig hos oss. Boligblokker blir oppført på Lystadjordene, åtte etasjes boligblokker oppføres mellom eneboligene og de gamle Sjøstrandblokkene, det er planer om flere boligblokker med fire-fem etasjer midt i eneboligområdene langs Soleveien, Berganåsen bygges ut med fire etasjes blokker og Menys gamle tomt ved Hystadveien skal fylles med blokker. Til orientering: Fire-fem etasjer er det samme som vi i dag har i Skolegaten i sentrum.

Det finnes ingen helhetlig politikk for hvor boligblokkene i Sandefjord skal ligge. Ingen eneboligområder er skjermet, og det er ingen regler for hvilken avstand boligblokker skal ha til eneboligene i området. Derfor er dette vi ser nå, utbygging etter innfallsmetoden, og det blir helt feil!

Det kan skje med deg. Det betyr at hvem som helst som bor i en enebolig i Sandefjord, kan få en boligblokk som nærmeste nabo. Det eneste som skal til, er at naboen din selger sin eiendom. Hvis den er egnet for en boligblokk, kan en utbygger kjøpe en av nabotomtene i tillegg (hvis nødvendig) og søke om å få bygge en blokk. Ingen vanlig familie klarer nemlig å overby en utbygger som skal bygge x antall leiligheter med betydelig fortjeneste. Utbyggeren har et helt annet budsjett enn en privat familie og vil kunne betale langt mer, i tillegg til å gjøre betydelige grunnarbeider inkludert nødvendige utvidelser av veier etc. Med dagens politikk kan dette derfor skje med hvem som helst som eier en enebolig her i byen.

Våre politikere har tatt feil avgjørelser før også. Tilbake i 70-årene var også denne diskusjonen oppe. Da hadde bystyret akseptert at det skulle bygges fem høyblokker på Sjøstrand. Da de første blokkene var oppført, fikk folk sjokk. Blokkene var mye mer dominerende enn man hadde tenkt seg. Resultatet ble at bystyret gjorde om beslutningen til at det bare skulle bygges tre blokker, og betalte entreprenør Håkon Skjelbred erstatning for tapt fortjeneste. Ganske kostbart for kommunen!

Mange mener også at det ble tatt en feil beslutning da man bygde ned vannflaten i Kilen. Vannflaten er jo vår felles eiendom! Denne type feilbeslutninger kan vi ikke leve med. De er irreversible, og på samme måte vil det være irreversibelt hvis homogene eneboligområder med den gode stemning og miljø de har, skulle bli brutt opp med boligblokker på fire-åtte etasjer midt innimellom eneboligene. I Oslo ble det storm!

Staten har gitt en føring om fortetning. Det stemmer det. Men det er våre politikere som avgjør hvordan dette skal materialiseres i vårt område. Derfor er det ikke staten som har ansvaret for beslutninger om fortetning hos oss. Det ansvaret har politikerne i Sandefjord. I Oslo planla politikerne en rekke boligblokker i eneboligområdene i byen. Det ble storm. Folk gikk på barrikadene, og resultatet for et år siden var at Byrådet besluttet at noen områder skal forbli utbygget med eneboliger og kun det. I Oslo gjelder dette Grefsen/Kjelsås og Smestad. Noe liknende må vi gjøre hos oss.

Hva er vitsen med å bo i Sandefjord? Ja, hvorfor elsker vi å bo her? Jo, det er naturligvis mange grunner til det, men én av dem er at boligmiljøene er herlige og stemningsfulle. Eneboliger med velholdte hager dominerer utenfor sentrum. Folk jobber med blomstene sine, pusser opp husene, bygger ut eneboligene og til sammen gir det oss et bomiljø som mange misunner oss. Skal vi så bryte opp dette med en tilfeldig blanding av blokker og eneboliger med bare noen få meter imellom?

Svaret er NEI! Svaret er nei, og vi må si fra nå, før det er for sent. I avisen nylig innrømmer beboere på Berganåsen at de var for sent ute. Når byggeplanene er godkjente i planutvalget, er det for sent å protestere. Derfor må hver enkelt av oss – du også, ja – ta tak i den politikeren du kjenner ogå fortelle at en slik utbygging som vi ser konturene av nå, vil vi ikke ha. Vi vil ha en helhetlig plan som er styrt av fundamentale prinsipper, som sikrer at vi beholder det flotte bomiljøet vi har her i byen for all fremtid.

Ny fortetningsstrategi: I avisen fortelles det at rådmannen legger frem en fortetningsstrategi for politikerne. Dette er et lite skritt, men i riktig retning. Forslaget slik det fremstår i avisen, er imidlertid altfor lite konkret, og dessuten berører det bare utbygging i sentrum av Sandefjord.

Facebookgruppe: Nei til boligblokker i eneboligområder. Hvis du er enig med oss, er det viktigste du kan gjøre nå før sommerferien, å gå inn på Facebook-gruppen «Nei til boligblokker i eneboligområder» og gi klart uttrykk for hva du mener om denne saken overfor politikerne. Bjørn Ole og de andre må se at vi mener alvor. Det er valg neste høst, og ingen må tro at politikk innen et så viktig område som dette er uvesentlig for hvordan folk stemmer.

Kommentarer til denne saken