Maktspillet på Brunstad

Maktspill: Mange gode og fornuftige ledere har ikke fått muligheten til å utvikle verken seg selv eller forsamlingen, mener Velten som mener Kåre Smith fortsatt sitter på makten

Maktspill: Mange gode og fornuftige ledere har ikke fått muligheten til å utvikle verken seg selv eller forsamlingen, mener Velten som mener Kåre Smith fortsatt sitter på makten Foto:

Av

Godt hjulpet av onkler, tanter og svogerskap, tilranet Kåre J. Smith seg makten i Smiths venner i første halvdel av 1990-tallet, og siden har han holdt forsamlingen i et jerngrep.

DEL

MeningerGrepet er basert på tre forhold; frykt, religiøs indoktrinering og støttespillere som selv har fordel av systemet.

Råkjøret han iverksatte overfor kritikere da han tilranet seg makten på 1990-tallet var så skremmende at all intern kritikk forstummet. I tillegg er det innført knallharde sosiale sanksjoner overfor familier.

Medlemmene har ikke lov til å ha kontakt med noen av hans kritikere. Av frykt for å miste sitt sosiale nettverk innad i forsamlingen er det mange som, med smerte, ofrer familienettverket.

Den andre delen av jerngrepet er religiøs indoktrinering. I 2004 publiserte han en selvbiografi som han i all beskjedenhet ga tittelen Hyrde og profet og det er dette bildet han, til manges forundring, har lykkes å tegne av seg selv. Paven i Roma har, etter hva jeg forstår, sluttet å bruke tittelen VIC – Vicarius Iesu Christi, men Kåre Smith «sitter i Guds fortrolige råd». Forkynnelsen påfører tilhørerne en utilstrekkelighetsfølelse som er potensielt helseskadelig.

LES OGSÅ: Det indre liv i Smiths Venner

Fremfor å lære ungdommen etisk refleksjon blir de, i krasse ordelag, fortalt hvor dårlige de er med sine mangfoldige syndige tendenser. Men det finnes håp, dersom de lytter til «budskapet».

Da kan de få «seier over sitt kjød» – hvilket ikke bare handler om kjønnsdriften, men også de tankene de tenker. Indoktrineringen inkluderer også økonomiske forhold. Kåre Smith mener at Jesu gjenkomst er nær forestående og ungdommens innsats for å bygge ut Brunstad har avgjørende betydning for hvordan det går med den enkelte når Jesus kommer for å hente «Bruden».

Indirekte antydes det at denne Jesu gjenkomst vil skje i nærheten av Melsomvik. Etter min mening er den religiøse galskapen løftet til helt nye høyder under Kåre Smiths ledelse.

I tillegg til uvurderlig bistand til å bygge sin personlige formue, får han hjelp av sin mangeårige kompis Bernt Aksel Larsen når det gjelder det tredje nakkegrepet han har på forsamlingen.

Han løftet Kåre fram nærmest som en rockestjerne på sommerens stevne. Med podkast-logoen Fra Kåre som bakgrunn på voldsomme TV-skjermer ledet Bernt Aksel showet med lovsang til Kåre, taler og stående ovasjoner med spede tilløp til trampeklapp. Nå skal altså ungdommen få en daglig dose hjernevask gjennom hans podkast. Ifølge den nederlandske næringslivsavisen NRC har Bernt Aksel gitt Kåre uvurderlig hjelp til å bygge personlig formue.

De er vanligvis kjappe til å reise injuriesøksmål og siden artikkelen har blitt stående uimotsagt antar jeg at den i store trekk er korrekt.

IKKE ALLE ER ENIGE MED JOHAN VELTEN - LES HER: Lys og mørke

Hva kan være fortsettelsen? Kåre har vært så opptatt av å fremheve seg selv at det ikke har blitt noen naturlig tilvekst av «underskog». Derfor er det helt åpent hva som skjer med lederskapet i Smiths Venner fremover.

Det er mange fornuftige og gode ledere rundt om i de lokale menighetene som ikke i særlig grad har fått anledning til å utvikle verken seg selv eller forsamlingen. Jeg antar at mange synes de mest elleville religiøse fantasier som presenteres på Brunstad er pinlige, uten å at de har noen kanal for å lufte sine meninger eller bygge allianser. Det er for risikabelt.

Det kan virke som Bernt Aksel Larsen har noen langsiktige ideer når det gjelder fremtidig lederskap i konsernet, men basert på nesten 40 års erfaring innen organisasjonsutvikling, anser jeg det som lite sannsynlig at han vil lykkes. Jeg har aldri sett at personer som har bygget seg en plattform gjennom å smøre topplederens ego er blitt hans arvtaker. Maktbasen til slike er en blanding av frykt og beundring, og når topplederen er borte forvitrer maktbasen forbausende raskt.

ANDRE MENINGER:
 

Det smarte ligger i helheten 

Dette mener Høyre om Carlsen-kvartalet

Ja, hvor er skolen til Leah (13), Ida (13), Sara (12) og Elias (13)? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags