Hvorfor skal vi vantro bruke Brunstad?

BRUNSTAD: Paradokset er at Smiths venner i alle år ikke har villet være del av idrettsbevegelsen i Norge, skriver John Ivar Liverød.

BRUNSTAD: Paradokset er at Smiths venner i alle år ikke har villet være del av idrettsbevegelsen i Norge, skriver John Ivar Liverød. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sjelden har uttrykket målet helliggjør middelet vært mer treffende enn for den vanvittige utbyggingen i Melsomvik. Hvorfor står en stor heiagjeng og klapper for dette? Hvorfor bygger Smiths Venner anlegg til idretten i Sandefjord?

DEL

Idrettslag som Smiths venner i alle år har nektet sine egne medlemmer å være del av. Og det viktigste: Hvorfor skal vi støtte en virksomhet som undergraver en av de viktigste næringene i kommunen vår?

LES OGSÅ: Bygger idretts- og aktivitetsanlegg for over 500 millioner på Brunstad

Smiths Venner bygger ned enorme arealer i Melsomvik, og investeringene imponerer mange. Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid den urealistisk lave kvadratmeterprisen – ikke den store investeringen. Folk med litt økonomisk begrep får ikke dette regnestykket til å gå opp. Hvordan får de det til? Dugnad og kreativ unngåelse av skatter og avgifter, er svaret. Idrettsanleggene får antagelig tippemidler i tillegg. Paradokset er at Smiths venner i alle år ikke har villet være del av idrettsbevegelsen i Norge.

Smiths Venner gjør alt lovlig, men det er «jævlig» på kanten. Menigheten har snart registrert 200 foreninger i frivillighetsregisteret. Smiths Venner bruker dette kreativt til å fakturere arbeidsdugnad gjennom lagene for å redusere merverdiavgift. Da slipper de også arbeidsgiveravgift og utlegg til pensjon med mer.

LES OGSÅ: - Fint supplement til idretten

Dette er fullt lovlig og smart for dem. For samfunnet er denne kreativiteten selvsagt ikke særlig smart. Fellesskapet går glipp av store inntekter, og konkurransen blir ødelagt i reiselivsbransjen. Dette bidrar til å ruinere felleskapet til fordel for menighetsfelleskapet i Melsomvik. Aktiviteten i Melsomvik skaper synergier i det lokale næringslivet.

LES OGSÅ: Servitører jobber frivillig på restaurant i Horten – pengene går rett til Brunstad kristelige menighet

Mange leverer tjenester og produkter til Smiths venner. Men husk at imperiet i Melsomvik en dag står ferdig. Hva da? Kanskje vi skal få Smiths Venner til å bygge sykehjem for oss. Det lille Haukerød-prosjektet koster omtrent en tredjedel av gigantprosjektet Smiths Venner har i Melsomvik.

Forstå det – den som kan!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags