Dugnad det står respekt av

Gårdeier Per-Erik Stickler Holm er i dialog med butikkdrivere som leier hos dem. Til leietagere som sliter på grunn av koronakrisen, gir han et klekkelig prisavslag.

Gårdeier Per-Erik Stickler Holm er i dialog med butikkdrivere som leier hos dem. Til leietagere som sliter på grunn av koronakrisen, gir han et klekkelig prisavslag. Foto:

Vi er inne i de mest dramatiske ukene i landets historie siden annen verdenskrig. Da er dugnadsånd fra gårdeiere mye verdt.

DEL

MeningerOg mens vi teller dager, lager kurver over antall koronasmittede, og følger med på innlagte og døde, håper og tror vi at tiltakene som er satt inn, skal hjelpe.

Vi skal for enhver pris unngå italienske tilstander her. Men vi må i mellomtiden ikke glemme at vi skal igjennom dette, uansett.

En dag skal skolene åpne, ferjene skal gå og flyene skal lette. Og de som fortsatt har jobb, skal møte dypt savnede kolleger på arbeidsplassene. Og vi skal igjen handle i butikkene og gå på restauranter.

Det vil si – i de butikkene og i de restaurantene som fortsatt finnes. En forutsetning er nemlig at de ikke går konkurs i mellomtida. Enhver bedrift gjør lurt i å tilpasse forretningsideen til den pågående krisen.

Spesielt dersom det innebærer digitalisering av bedriften, mange kunder lærer seg nemlig nye nettvaner om dagen. Men dette er selvsagt ikke mulig for alle. Frisørsalonger er kort og godt bedt om å stenge.

Og uansett hvor servicemindede og fleksible restaurantene er, opplever mange en brutal omsetningssvikt. Det er opplagt for de aller, aller fleste at dersom Sandefjord skal ha et levende sentrum også etter krisen, ja, så må det virkemidler til.

Derfor er det svært prisverdig at mange gårdeiere nå åpner lommeboka og innrømmer mange butikker halv leie i april. For en utsatt betalingsfrist alene gjør jo ingenting med balansen i regnskapet.

LES SAKEN HER: Gir en million i prisavslag til koronautsatte: – Det handler om å overleve

LES OGSÅ: Koronakrisa rammet spisestedet - da ble neste husleie halvert: - Det er bare HELT fantastisk!

Per-Erik Stickler Holm forteller at de har 25–30 butikklokaler i sentrum og at han har snakket med dem han har fått kontakt med. «For leietakere som sliter gir vi 50 prosents avslag i april,» sier han.

Beist Burger og Bar tror at et tilsvarende kutt hos deres gårdeier, Nytbyn, med Thomas Hvitstein i spissen, er det som skal til for å holde dem flytende gjennom krisen. Det er tiltak som både nytter og som koster – for også gårdeiere har utgifter.

Så er det lett å være enig med Stickler Holm i at et beskjedent kutt i arbeidsgiveravgiften langt fra er tilstrekkelig, og at myndighetene må stille med sterkere virkemidler. Vi kan ikke sitte igjen med tomme bykjerner når dette er over. Derfor er disse private initiativene ekstra prisverdige, og de vil bli husket i lang tid.

ANDRE MENINGER:

Denne ene tingen om fremtiden vet vi nå

Hva gjør vi om vi får korona-angst? Her er psykologens råd

Kjære innbygger i Sandefjord kommuneArtikkeltags