Gå til sidens hovedinnhold

Alle har rett til en verdig alderdom

Artikkelen er over 4 år gammel

Å ta vare på våre besteforeldre er en av de viktigste oppgavene våre i samfunnet. I Norge har vi en god eldreomsorg der de aller fleste får en god alderdom, der de blir tatt vare på og ses.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dessverre må altfor mange eldre vente på sykehjemsplass, og kvaliteten på eldreomsorgen varierer sterkt fra kommune til kommune. Det er uakseptabelt når eldre uten mulighet til å bo på egen hånd, settes på venteliste. Derfor vil Arbeiderpartiet bygge ut flere omsorgsplasser for å møte behovet i dag, men også med tanke på eldrebølgen som vil komme. Vi vil også styrke kommunenes økonomi, slik at sykehjemmene får større mulighet til å ta vare på de eldre. For sykehjemmene skal ikke måtte bekymre seg om regnskapet, men om de eldres livskvalitet.

Livskvalitet i alderdommen handler om så mye. Det er å føle at du tas vare på i sykehjemmet, at du møter kulturelle inntrykk i hverdagen, men også at du møter alderdommen sammen med den du elsker. Flere sykehjem tilbyr i dag «kjærlighetsgaranti» for eldre. Samboere skal ha retten til å bo sammen om de ønsker. Arbeiderpartiet vil innføre denne garantien for alle, fordi det er hjerteskjærende når bestemor får plass på sykehjem, men ikke bestefar.

Men på sykehjem hører vi dessverre fremdeles historier om eldre uten venner og familie, som ofte ender opp ensomme og alene. Det skjærer i hjerterota til alle. Vi i Ap har sett dette i sammenheng med oss unge: Når vi skal studere, er det umulig å finne seg en bolig vi har råd til.

Derfor ønsker vi å bygge ut rimelige studentboliger ved sykehjem. Mot en billig penge, kan vi unge få oss en hybel, og samtidig delta på sosiale aktiviteter med de eldre noen ganger i uken. Oss unge kan lære mye av eldre, men eldre kan også lære mye av oss. Mens vi kan lære mye av deres livserfaring, så kan eldre lære av oss hvordan man bruker et nettbrett eller betaler en elektronisk regning. For oss i Arbeiderpartiet er dette et eksempel på hvordan vi sammen kan lære av hverandre.

En god eldreomsorg er en hjertesak for Arbeiderpartiet, men også AUF. Det handler om våre besteforeldre i dag, men til slutt oss i fremtiden. Derfor er vår visjon at alle skal med. Dette er fordi alle trengs for å opprettholde et Norge der alle gis like muligheter, både unge og gamle.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.