Gå til sidens hovedinnhold

Venstresiden må verne om EØS

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994 har Norge vært preget av økt verdiskapning, kjøpekraft og sysselsetting. Avtalen skaper trygghet og den gjør det enklere for oss å reise og oppholde oss i andre europeiske land.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge er et lite land og vi er avhengig av å handle med andre land. 80 prosent av vår handel skjer med EU. Mulighetene EØS gir oss til å kunne arbeide og studere i andre Europeiske land er ikke noe som bør forhandles bort.

Venstresiden i Europa har forstått viktigheten av globalt samarbeid på tvers av landegrensene. Vi løser ikke de store utfordringene alene, men i felleskap. Derfor trenger vi EØS, derfor burde venstresiden i Norge også favne om avtalen som sikrer store deler av vår verdiskapning.

Fri flyt av arbeidskraft er en av pilarene i det indre markedet, og Norge har vært avhengig av arbeidskraft blant annet Polen har gitt. Allikevel vet vi at det forekommer sosial dumping og Arbeiderpartiet har her vært i front fra dag en. Her vil vi utnytte handlingsrommet EØS-avtalen gir for å ha nasjonale regler som er strengere enn minimumskravet. Vi trenger en regjering som har konkrete forslag og tiltak mot sosial dumping som fungerer. Det har Arbeiderpartiet gjennom å styrke det organiserte arbeidslivet og arbeidsmiljøloven.

Det er ikke EØS-avtalen som er en trussel mot det norske arbeidslivet. Det er den trippelblå regjeringen som utgjør denne trusselen. For AUF og Arbeiderpartiet er trygghet i jobb vår viktigste sak. Økt midlertidighet, utstrakt bruk av bemanningsbyråer og konkurranseutsetting av statlige foretak bidrar til økt usikkerhet. Vi trenger en Arbeiderpartiledet regjering som tar ansvar og utnytter handlingsrommet i EØS. Den trippelblå regjeringen skaper et svært dårlig bilde av avtalen når de lar alle forslag fra Brussel passere. Vi har et handlingsrom og det vil Arbeiderpartiet bruke.

EØS-avtalen har betydd så utrolig mye for Norge og det er vår tilkobling til det Europeiske samarbeidet. Jeg håper Venstresiden i Norge på lik linje med resten av Europa ser viktigheten av samarbeid på tvers av landegrensene. Selv om vi er langt unna et fullt medlemskap i EU, er det viktig å verne om EØS. Den gir oss muligheter vi ikke må ta for gitt. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.