Er fjorden så ren som man vil ha det til?

Av

Vi som bor innerst i Granholmsundet opplever i år en økt oppblomstring av algevekst både flytende, det vi kaller for grønske og på bunnen med algevekster som dekker over tang og tare, se bilder.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hva skyldes dette?

Normalt skyldes algevekst utslipp av fosfat fra vaskemidler, men også utslipp av nitrogenholdige stoffer bidrar til algevekst. Kommunen har fra før av et mekanisk- og kjemisk renseanlegg som nå utvides med en biologisk del.

Og da har jeg spørsmålet til de miljøansvarlige i kommunen, hvorfor bygger man ikke fullt ut anlegget med biologisk del både for å fjerne forurensninger av organisk opphav samt en biologisk del for å fjerne nitrogenholdige utslipp? Så vidt jeg har fått opplyst - Nitrogenrensedelen mangler!

Kommunen har brukt mange penger på å samle alt utslipp og pumpe det ut til renseanlegget på Enga med dypvannsutslipp av det rensede vannet ute i fjorden.

Men urin fra hele Sandefjords befolkning vil fortsatt gå urenset rett ut i fjorden!

Urin inneholder mye nitrogen og er som alle vet et godt gjødsel, og dette tror jeg er en viktig årsak til økt oppblomstring av alger, les: grønske.

Før så vi at det alltid var mye grønske rundt båtene innerst i havnebassenget, men dette har bedret seg på grunn av at all kloakken nå er flyttet til Enga.

LES OGSÅ: Fra kystled hytte/øy til partyhelvete

Vi har som en konsekvens av det fått bedre badevann i havnebassenget, men verre forhold lengre ute i fjorden spesielt innerst i Granholmsundet.

Nå har det i flere år vært litt grønske innerst i Granholmsundet, men i år er det verre enn verst og det skyldes ikke bare høy badetemperatur. Det har vi hatt før. I forbindelse med rensing av fjordbunnen i innerste del av fjorden ble det flyttet store volumer av forurensede bunnmasser og deponert (dvs. tømt ut) lengre ute i fjorden.

Kan de miljøansvarlige i kommunen svare på følgende:

Ble det i sin tid gjort konsekvensutredninger som konkluderte med at deponering av massene lengre ute i fjorden sammen med økt nitrogenutslipp midtfjords (fra byens befolkning) ikke kunne få noen negative konsekvenser for områder av fjorden hvor det er mer stillestående vann som f.eks. her innerst i Granholmsundet?

ANDRE MENINGER:

Fra «god natt» til et lag det er lov å ha tro på og forventninger tilSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken