Er smått alltid godt?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Heming Olaussen i Re SV refererer i SB til en DIFI-undersøkelse som sier at innbyggere i mindre kommuner er mer fornøyd med kommunen og dets tjenester enn innbyggere i større kommuner. Det kan se ut til at Olaussens «jo mindre desto bedre»-politikk er å dele Re til Våle og Ramnes igjen. Eller vil han dele Re ned til enda flere og mindre kommuner for å få enda mer fornøyde innbyggere?

DIFI-undersøkelsen sier noe om hva folk synes og mener om tjenestene i kommunen sin. Undersøkelsen sier ikke noe om den faktiske kvaliteten i kommune-Norge. En kvalitativ sammenligning kommunene i mellom tørr nok ikke norske myndigheter gjennomføre.

Det er mange årsaker til at folk er mer fornøyd i mindre kommuner. Nærhet til ansatte, saksbehandlere og politikere er en årsak. Nærhet er bra, så lenge det ikke fører til kameraderi.

Når jeg har jobbet så mye og så hardt for å få til en nye kommune sammen med Andebu og Sandefjord, er det ikke av hensyn til alle dem som er fornøyd med tjenestene i Stokke. De klarer seg stort sett uansett. Det er hensynet til de som ikke er fornøyd og som ikke sier så mye, som har vært min største driver. I tillegg til et ønske om å utvikle tjenester og tilbud til å bli enda bedre enn i dag.

Dette dreier seg om mennesker som opplever at kommunen vår er for sårbar for blant annet fravær. Vi har en psykolog i PPT, når han ikke er til stede får ikke barna våre som trenger hjelp noe psykolog-tilbud. Barn med spesielle funksjonshemninger, mennesker med problematikk innen rus og psykiatri, for meg er det ulogisk at denne type tjenester blir bedre i mindre kommuner. Personlig mener jeg at mindre kommuner ikke bør ha eget barnevern. Avstand til de som trenger hjelp blir for kort. Det blir for lett å lukke øynene og snu seg bort fra problemer blant din egen familie eller vennekrets.

Jeg trodde SV var mer opptatt av å ta vare på de svake i samfunnet enn å ta vare på en foreldet kommunestruktur.

De små kommunene er også sårbare innenfor andre seksjoner, som for eksempel byggesaksbehandling. Vi har bare tre i Stokke. Er en av dem fraværende er 33 prosent av tilbudet borte.

Stokke scorer høyt på næringsutvikling, men sammen med Andebu og Sandefjord kan vi løfte oss enda høyere. Vi kan profesjonalisere oss på en helt annen måte enn til og med Sandefjord kan i dag. Dette er uvurderlig viktig siden Vestfold kommer dårlig ut på skatteinntekter. Det er nå engang skatteinntekter som gir muligheter til gode tjenester.

Jeg vet at mye er bra i en liten kommune. Jeg vet også at noe av det som er bra blir borte i en stor kommune. Men jeg er overbevist om at summen av fordeler ved å bli del av en stor kommune langt overstiger ulempene.

Dette dreier seg om mennesker som opplever at kommunen vår er for sårbar for blant annet fravær.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags